Ένας από τους πρωτοπόρους του Internet θέλει να το επιδιορθώσει…


Ο Leonard Kleinrock ήταν μέλος της ομάδας που εφηύρε τον τρόπο μεταφοράς πακέτων πληροφορίας μέσα στο τηλεφωνικό δίκτυο, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία του Διαδικτύου.

Το όραμα του Leonard Kleinrock είχε πάρει σάρκα και οστά 58 χρόνια πριν, μέσα από την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής για το MIT. Σήμερα, ο Kleinrock θέλει να ασχοληθεί με την επιδιόρθωση στα όσα αρνητικά συναντά κανείς στο Διαδίκτυο. Ο Kleinrock έδωσε μία αποκλειστική συνέντευξη στο δίκτυο ενημέρωσης για την τεχνολογία, ZD Net, όπου αναφέρεται στην προσπάθεια να διασωθεί το Internet από τον ίδιο του τον εαυτό. Η τάση που επικρατεί σε επίπεδο υποδομών είναι εκείνη που θα κάνει το Διαδίκτυο αόρατο, με τη βοήθεια της ενσωμάτωσης του Internet of Things και άλλων εφαρμογών στην καθημερινότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και ο ίδιος ο Kleinrock πλέον, ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο UCLA.
O καθηγητής εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένος για το γεγονός ότι το Διαδίκτυο έχει πάρει μία σαφώς συντηρητική στροφή, απομακρυνόμενο από τον ιδεαλιστικό χαρακτήρα του στην αρχή, με τα κοινωνικά δίκτυα που διαχέουν ένα μεγάλο μέρος ψευδών ειδήσεων. Μέσα στο πλήθος των αρνητικών στοιχείων του Internet συγκαταλέγονται και οι παραβιάσεις της ιδιωτικότητας των χρηστών. Ο Kleinrock ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει την αρνητική στροφή που θα έπαιρνε το Internet, στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του.
Ο Leonard Kleinrock, μαζί με μερικούς επενδυτές και εκπροσώπους του κόσμου της τεχνολογίας, έχει δημιουργήσει το Sunday Group, έναν όμιλο που ασχολείται με το Mobby, μία πλατφόρμα μέσω της οποίας οι χρήστες του Internet δημιουργούν τη διαδικτυακή τους φήμη με αποκεντρωμένο τρόπο. Το σύστημα δημιουργεί ως «νόμισμα», με τη λογική του Blockchain, την έκφραση της καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς, στοιχείο που αντανακλάται και στη φήμη ενός ατόμου στο Διαδίκτυο.
Το πολυδιάστατο σύστημα φήμης, εκπεφρασμένο μέσα από συναλλακτικούς όρους εικονικού νομίσματος, πάνω στο οποίο βασίζεται η λειτουργία της πλατφόρμας Mobby αναλύεται εκτενώς από τον Kleinrock σε επιστημονικό άρθρο που έχει ήδη δημοσιευθεί και δείχνει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος συμπεριφοράς των χρηστών του Internet.

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1528964/enas-apo-tous-protoporous-tou-internet-thelei-na-to-epidiorthoseihttps://www.zdnet.com/article/exclusive-internet-pioneer-kleinrock-returns-to-fix-what-ails-the-internet/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις