Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Κάτω από το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο


"Η έβδομη μέρα της αποστολής, δύο μέρες πριν από την αναχώρησή μας, αποτελούσε την πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος θα έκανε Χριστούγεννα σε τροχιά (και, από ό,τι αποδείχτηκε και την τελευταία). Αναπτύξαμε τα εργαλεία για την επισκευή του τηλεσκοπίου Χαμπλ (Hubble Space Telescope), και αφότου δεχτήκαμε συγχαρητήρια από το κέντρο ελέγχου για την επιτυχία μας, ο Κερτ αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να εκφωνήσει το χριστουγεννιάτικο λόγο του προς το κέντρο ελέγχου. Έβγαλε ένα χαρτί από την τσέπη του, καθάρισε το λαιμό του, και άρχισε να μιλά σε επίσημο ύφος στο μικρόφωνο:❝Η γνωστή σε όλους ιστορία των Χριστουγέννων μάς υπενθυμίζει ότι στο πέρασμα των χιλιετιών άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς κοιτούσαν τον ουρανό, μελετώντας τα αστέρια και τους πλανήτες, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το νόημα της ζωής και να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση...Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι τα μαθήματα τα οποία έχει να μας διδάξει το σύμπαν θα μιλήσουν στις καρδιές όλων των ανθρώπων, που μοιράζονται την ίδια ενδόμυχη επιθυμία· ειρήνη στη Γη και οικουμενική αδελφοσύνη. Καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, σας στέλνουμε τις ευχές μας.❞
Αν τον είχε εκφωνήσει οποιοσδήποτε άλλος, για παράδειγμα ο Μπίλι Μπομπ, ο λόγος θα ακουγόταν εγκάρδιος, ακόμα και συγκινητικός. Όμως ο Κερτ δεν ήταν συναισθηματικός τύπος. Ενώ μιλούσε, οι υπόλοιποι ανταλλάσσαμε ματιές. Αν μη τι άλλο, ο λόγος του ήταν εκπληκτικός, καθώς κατάφερε να αποφύγει οποιαδήποτε θρησκευτική αναφορά. Ενδεχομένως ο Κερτ να είχε κατά νου τότε που οι αστροναύτες στο Apollo 8 διάβαζαν εναλλάξ αποσπάσματα από την Παλαιά Διαθήκη καθώς βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη την παραμονή Χριστουγέννων του 1968. Ήταν μια όμορφη στιγμή, την οποία χάρηκαν αρκετοί Χριστιανοί όπως και πιστοί άλλων θρησκειών, όμως μια ομάδα αθεϊστών έκανε μήνυση στη NASA για παραβίαση του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Ο Κερτ δεν ανέφερε τίποτα που να μπορούσε να προκαλέσει το μένος των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Πρώτου Άρθρου του Αμερικανικού Συντάγματος.
Επικράτησε μια μεγάλη, αμήχανη σιωπή, τόσο μέσα στο θάλαμο διακυβέρνησης όσο και στο κέντρο ελέγχου. Συνήθως ο επικεφαλής του κέντρου ελέγχου ευχαριστούσε τον κυβερνήτη για τον υπέροχο λόγο του, συμπληρώνοντας ότι το συλλογικό πνεύμα της ανθρωπότητας βρίσκεται ζωντανό στο πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Αντιθέτως, το μόνο που ακούγαμε ήταν παράσιτα. Μερικά λεπτά αργότερα, ο capcom, ο Στιβ Ρόμπινσον, βγήκε στο μικρόφωνο και είπε απλώς: «Ελήφθη, ο PLT* έχει άδεια για την επιχείρηση συμπίεσης». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πιλότος (δηλαδή εγώ) έπρεπε να καθαρίσει την τουαλέτα!
Αργότερα το ίδιο βράδυ, μαζευτήκαμε όλοι για δείπνο στον ενδιάμεσο θάλαμο. Ο Μπίλι Μπομπ είχε φέρει μαζί του γαλλικά εδέσματα: ορτύκι σε κόκκινη σάλτσα κρασιού, φουά γκρα, και μικρές σοκολάτες με γέμιση λικέρ. Κανείς άλλος δεν ήθελε να τα δοκιμάσει εκτός από μένα. Μαζί με τον Μπίλι Μπομπ τα ζεστάναμε και τα πήγαμε στο πιλοτήριο. Σβήσαμε τα φώτα και βάλαμε να παίζει Μότσαρτ χαζεύοντας την πανέμορφη Γη να περιστρέφεται κάτω από τα πόδια μας καθώς τρώγαμε φανταστικό φαγητό και σκεφτόμασταν πόσο τυχεροί είμαστε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα όπως κανείς άλλος στο διαστημικό σταθμό δεν τα ’χε γιορτάσει ποτέ."
Απόσπασμα από την αυτοβιογραφία "Αντοχή" του NASA Astronaut Scott Kelly, του αστροναύτη που πέρασε μία χρονιά-ρεκόρ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμο (μτφ. Στέλλα Τσικρικά): https://www.ropipublications.com/antochi/

Φωτογραφία: Ένα υπέροχο δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο (Credits: Scott Kelly/NASA).

από την σελίδα του Πάνου Χαρίτου  στο fb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις