Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Βροχή διαττόντων Λυρίδων: 21-22 Απριλίου 2020

Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σήμερα και αύριο το βράδυ έχουμε την ευκαιρία (καιρού επιτρέποντος) να παρατηρήσουμε, επίσης δια γυμνού οφθαλμού, μια βροχή διαττόντων στον ουρανό. Να δούμε «πεφταστέρια»!
Πρόκειται για την βροχή των διαττόντων "Λυρίδων". Θα ξεκινήσουμε να τους βλέπουμε από τις 22:00 το βράδυ ως και τα ξημερώματα.Έχουν λάβει το όνομα Λυρίδες επειδή το ακτινοβόλο κέντρο τους φαίνεται να βρίσκεται στον αστερισμό της Λύρας στον ουρανό. Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων διαρκεί 16-22 Απριλίου, με μέγιστο στις 21 & 22 του μήνα. Θα είναι φαινόμενο μέτριας έντασης, αλλά εντυπωσιακό καθώς παρατηρείται δια γυμνού οφθαλμού.

Βροχές διαττόντων παρατηρούμε όταν ο πλανήτης μας περνά από περιοχή που έχει περάσει και κάποιος κομήτης. Οι κομήτες αφήνουν κατά μήκος της τροχιάς τους σκόνη και σωματίδια από το υλικό τους. Όταν λοιπόν η τροχιά της Γης τμήσει την τροχιά κάποιου κομήτη, τα σωματίδια αυτά, λόγω της βαρύτητας έλκονται από τη Γη. Εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, θρυμματίζονται και «καίγονται» αφήνοντας ένα φωτεινό ίχνος στο πέρασμά τους. Αυτές τις πτώσεις διαττόντων αποκαλούμε «πεφταστέρια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...