Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου & επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ενημερώνει το κοινό της για τους τρόπους πρόσβασης σε ελεύθερη, αξιόπιστη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19 και την αποφυγή των fake news
Η πανδημία Covid-19 είναι υπόθεση που μας αφορά όλους. Η ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και εγκυρότερη τρέχουσα επιστημονική πληροφόρηση, τόσο για την ενημέρωση του ευρέος κοινού όσο και για τη διευκόλυνση της έρευνας, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η αναγκαιότητα αυτή ενισχύεται επίσης, όσο αυξάνεται η απειλή των «ψευδών ειδήσεων» που κατακλύζουν ήδη τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα social media, με απρόβλεπτες συνέπειες, προκαλώντας φόβο και αβεβαιότητα.Όλο αυτό το πλαίσιο έχει οδηγήσει σε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια διάθεσης υλικού με ανοιχτή πρόσβαση, τόσο για τους ερευνητές όσο και για το ευρύ κοινό. Μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι και επιστημονικοί φορείς δημοσιεύουν και διαθέτουν ελεύθερα όλο και περισσότερο επιστημονικό υλικό, ερευνητικό και ενημερωτικό, μέσα από άρθρα, βίντεο κ.ά. Οι βιβλιοθήκες και άλλοι φορείς συγκεντρώνουν κατά το δυνατόν αυτό το υλικό, σε ειδικά διαμορφωμένες ιστοσελίδες και βάσεις δεδομένων. Εμείς, σας προτείνουμε ενδεικτικά τις παρακάτω:

LitCovid: Αυτή η βιβλιογραφική βάση της National Library of Medicine των ΗΠΑ αποτελεί κόμβο πληροφόρησης και έχει δημιουργηθεί για τη συγκέντρωση όλων των επιστημονικών δημοσιεύσεων, διεθνώς, σχετικά με την πανδημία Covid-19. Σκοπός της είναι να δοθεί έγκαιρη εικόνα από την επιστημονική βιβλιογραφία για τη βιολογία του ιού και για τη διάγνωση και διαχείριση αυτών που έχουν μολυνθεί.
Τα άρθρα ενημερώνονται καθημερινά και ταξινομούνται στις ακόλουθες κατηγορίες: γενικές πληροφορίες, μηχανισμός ασθένειας, δυναμική μετάδοσης, θεραπεία, αναφορά περιπτώσεων και πρόγνωση επιδημιών - καθώς και κατηγοριοποίηση με γεωγραφική θέση για απεικόνιση στον παγκόσμιο χάρτη. Αναλυτική περιγραφή της βάσης θα βρείτε στο Chen et al. Nature (2020).

Περιοδικά και Εκδοτικοί Οίκοι: Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα κορυφαία περιοδικά και εκδοτικούς οίκους που συμμετέχουν στη βάση:

• Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει δημιουργήσει:

1.Ιστοσελίδα και πλατφόρμα συνομιλιών, με συμβουλές προς το ευρύ κοινό προς αποφυγή ψευδών ειδήσεων και με συγκεκριμένα δεδομένα με τα οποία απορρίπτει όλες τις πληροφορίες για τον νέο ιό, που δεν είναι απαραιτήτως αληθείς ή είναι ανακριβείς.

2. Αναζητήσιμη βάση δεδομένων, όπου συλλέγει και οργανώνει τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα και τη γνώση σχετικά με τον Covid-19.

3. Κανάλι ανοικτών και δωρεάν μαθημάτων για τους επαγγελματίες και ερευνητές του κλάδου υγείας.

Το portal LIVIVO αποτελεί μία μηχανή αναζήτησης σχετικά με τον Covid-19 με ελεύθερα διαθέσιμο υλικό στους ερευνητές και στο ενδιαφερόμενο κοινό. Έχει δημιουργηθεί από την εταιρεία ZB MED, πάροχο πληροφοριών σχετικών με τις επιστήμες υγείας.

Novel Coronavirus Information Center του εκδοτικού οίκου Elsevier: Το νέο Κέντρο Πληροφοριών όπου συγκεντρώνονται όλες οι σχετικές με τον Covid-19, ελεύθερα διαθέσιμες πληροφορίες από περιοδικά, βιβλία, εμπειρογνώμονες και από όλη την ιατρική βιβλιογραφία του μεγάλου αυτού εκδοτικού οίκου. Εδώ συγκεντρώνονται επίσης πολλές πληροφορίες (video, podcasts κ.λπ.) με χρήσιμες πληροφορίες για το ευρύ κοινό, για θέματα καθοδήγησης σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία, την εκπαίδευση ασθενών, τη νοσηλευτική φροντίδα και πολλά άλλα.

Επίσης, συνεχής πληροφόρηση παρέχεται από αρκετές ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Ενδεικτικά σας προτείνουμε:

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Πατρών


Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Η Βιβλιοθήκη μας θα σας κρατά ενήμερους για τυχόν νέες συμπληρωματικές προσπάθειες συγκέντρωσης υλικού προς αυτόν τον σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...