Βραβείο Abel 2021


Το βραβείο Abel που θεωρείται το Νόμπελ στα Μαθηματικά δόθηκε για το 2021 σε δύο πρωτοπόρους της θεωρίας του υπολογισμού.
Ο Ούγγρος μαθηματικός László Lovász και ο Ισραηλινός επιστήμονας υπολογιστών Avi Wigderson θα μοιραστούν το βραβείο, αξίας 886.000 $ "για τις θεμελιώδεις συνεισφορές τους στη θεωρητική επιστήμη των υπολογιστών και τα διακριτά μαθηματικά, και τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στη διαμόρφωση τους σε κεντρικά πεδία των σύγχρονων μαθηματικών», όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών.
Ο Ούγγρος László Lovász ήταν λαμπρός μαθηματικός από τότε που ήταν έφηβος. Γεννημένος το 1948 είναι επίσης συγγραφέας και πρόεδρος της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης (2007- 2010).
Ο Lovász έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Wolf 1999, το Βραβείο Knuth 1999, το Βραβείο Gödel 2001 και το Βραβείο Κιότο του 2010.
Ο Wigderson είναι γνωστός για την ικανότητά του να βλέπει δεσμούς μεταξύ φαινομενικά άσχετων περιοχών. Έχει εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ των μαθηματικών και της επιστήμης των υπολογιστών. Γεννήθηκε στη Χάιφα του Ισραήλ, το 1956. Η συμβολή του στη διεύρυνση και εμβάθυνση του πεδίου της «θεωρίας πολυπλοκότητας» - που ασχολείται με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των αλγορίθμων - είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερη από εκείνη οποιουδήποτε άλλου ατόμου.
Η πιο σημαντική σημερινή εφαρμογή της θεωρίας πολυπλοκότητας είναι η κρυπτογραφία Διαδικτύου. Στις αρχές της καριέρας του ο Wigderson έκανε θεμελιώδεις συνεισφορές σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης μηδενικής γνώσης, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται στην τεχνολογία κρυπτογράφησης.
Το 1994, ο Wigderson κέρδισε το Βραβείο Rolf Nevanlinna για την επιστήμη των υπολογιστών. Ανάμεσα στα πολλά άλλα βραβεία του είναι το Βραβείο Gôdel 2009 και το Βραβείο Knuth του 2019.

Πηγή: Δ. Μιχαηλίδης facebook physics4u

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις