Η κίνηση των δακτυλίων του Κρόνου



Τα δαχτυλίδια του Κρόνου αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά «αξιοθέατα» του ηλιακού μας συστήματος. Από μακριά μοιάζουν με δίσκο που περιβάλλει τον πλανήτη, αλλά στην πραγματικότητα είναι κομμάτια παγωμένου νερού σε διάφορα μεγέθη, από πολύ μικρά έως το μέγεθος παγόβουνων. Ο πάγος περιέχει επίσης πυριτικά άλατα, διοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία.Φυσικά οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν παραμένουν ακίνητοι ως προς τον πλανήτη, αλλά κινούνται σε συγκεκριμένες τροχιές, και όσο πιο μικρή είναι η ακτίνα της τροχιάς τους τόσο μεγαλύτερη είναι η τροχιακή τους ταχύτητα. Ο συνεργάτης της NASA Dr. James O’Donoghue δημιούργησε μια εκπληκτική κινούμενη εικόνα που μας δείχνει πως κινούνται γύρω από τα πλανήτη Κρόνο τα δαχτυλίδια του.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, οι κύριοι δακτύλιοι του Κρόνου περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη ξεκινώντας από την εσώτατη προς την εξωτερική τροχιά με την σειρά D, C, B, A και F. Μεταξύ των δακτυλίων A και F βρίσκεται ο μυστηριώδης δακτύλιος Ε που αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια πάγου, γεγονός που κάνει δύσκολη την παρατήρησή του.

Η προσομοίωση (που δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες που συνέλλεξε το διαστημικό σκάφος Cassini) μας δείχνει τι συμβαίνει γύρω από τον Κρόνο κατά τη διάρκεια 30 ωρών. Η περιστροφή του Κρόνου σε σχέση με το σύστημα των δακτυλίων του επισημαίνεται από την λευκή γραμμή. Επίσης είναι ορατή και η εξαγωνική δίνη που βρίσκεται γύρω από τον βόρειο πόλο του Κρόνου.

https://www.universetoday.com/150865/animation-shows-how-saturns-rings-move-at-different-speeds/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις