Η NASA επέλεξε την SpaceX για την επιστροφή στη Σελήνη



Η Nasa επέλεξε τη SpaceX, την εταιρεία του Έλον Μασκ, για την επόμενη επανδρωμένη αποστολή της στη Σελήνη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Η επιλογή της SpaceX έναντι της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και της αμυντικής βιομηχανίας Dynetics, αποτελεί κίνηση-έκπληξη καθώς συνήθως η NASA επέλεγε περισσότερες εταιρείες σε περίπτωση που κάποια αποτύγχανε.

 


Ο Μπέζος και ο Μασκ, ο πρώτος και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος αντίστοιχα σύμφωνα με το Forbes, συναγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος τελικά θα καταφέρει να ηγηθεί της ανθρώπινης επιστροφής στη Σελήνη, για πρώτη φορά από το 1972. Η επιλογή της SpaceX ήταν «προς το συμφέρον» της υπηρεσίας, δήλωσε η Λάιζα Γουάτσον-Μόργκαν, η υπεύθυνη του προγράμματος αυτού, ανακοινώνοντας ότι η αποστολή ενδέχεται να γίνει ακόμη και εντός του 2024. Το συμβόλαιο ανέρχεται σε ύψος 2,9 δισ. δολαρίων.
Ο Έλον Μασκ με ανάρτησή του στο Twitter δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του.



«Σήμερα, είμαι πολύ ενθουσιασμένη και είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι που σας ανακοινώνουμε ότι αναθέσαμε στη SpaceX την ανάπτυξη του συστήματος προσελήνωσης», είπε η Γουάτσον-Μόργκαν.
Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη της εταιρείας του Έλον Μασκ, ο οποίος ήδη συνεργάζεται με τη NASA για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η επόμενη επανδρωμένη αποστολή στον ΔΔΣ είναι μάλιστα προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη με το διαστημικό όχημα Crew Dragon.
Πέρσι, η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε να στείλει πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αποκαθιστώντας την ικανότητα των ΗΠΑ να πετύχουν αυτόν τον στόχο για πρώτη φορά μετά τον τερματισμό του προγράμματος Shuttle.
Η SpaceX θα πρέπει να κάνει και μια δοκιμαστική πτήση στη Σελήνη πριν από το ταξίδι με ανθρώπους.
Η απόφαση της NASA αποτέλεσε πλήγμα για τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είχε επικεντρωθεί στο διαστημικό του εγχείρημα αφότου ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις