Ίδρυμα Ευγενίδου : Κοσμολογία-Διαστημική Έρευνα και Ελληνική Συμμετοχή



Συνεχίζονται οι Συναντήσεις Επιστήμης με ένα «δυνατό» διαστημικό αλλά συγχρόνως και ελληνικό θέμα. Τρεις εξέχουσες προσωπικότητες από τον τομέα της Διαστημικής συζητούν διαδικτυακά με θέμα Κοσμολογία-Διαστημική Έρευνα και Ελληνική Συμμετοχή την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00.Συγκεκριμένα, ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, Σύμβουλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, θα συνομιλήσει με τον Δρα Μανώλη Πλειώνη, Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και τον Δρα Νίκο Σέργη, Διευθύνοντα Σύμβουλο στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).

Την διαδικτυακή συζήτηση θα συντονίσει ο Γεώργιος Δάσιος, Ομότιμος Καθηγητής των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει με τον Δρα Σταμάτη Κριμιζή και την ομιλία του με τίτλο «1965-2021: 56 χρόνια επί τόπου εξερεύνησης των πλανητών». Θα ακολουθήσει ο Δρ. Μανώλης Πλειώνης, που θα επικεντρωθεί στο θέμα «Οι βάσεις της Σύγχρονης Κοσμολογίας», ενώ στο τέλος ο Δρ. Νίκος Σέργης θα κλείσει με την ομιλία του, με θέμα «Το Διάστημα στην υπηρεσία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος: Ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος».

Η διαδικτυακή συνάντηση είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλες και όλους. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής ή ένα τάμπλετ ή ένα κινητό και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αν όλα αυτά σας φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα, μπορείτε:

· Να κάνετε την εγγραφή σας στην διαδικτυακή συζήτηση των Συναντήσεων Επιστήμης του Ιδρύματος Ευγενίδου ΕΔΩ,

ή · Να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube.

 

Οι Συναντήσεις Επιστήμης που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου διαδικτυακά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποσκοπούν στη δημιουργία μίας εστίας ανταλλαγής απόψεων, ανακοινώσεων και ενημέρωσης για την πορεία των επιστημονικών εξελίξεων και ερευνών στις Θετικές Επιστήμες, από κορυφαίους

επιστήμονες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι συναντήσεις καλύπτουν επιστήμες και τομείς μεταξύ των οποίων τα Μαθηματικά, η Βιολογία, η Φυσική, η Χημεία, η Κοσμολογία, το Περιβάλλον αλλά και η Πληροφορική. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα 25 σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας έχουν «συνομιλήσει» διαδικτυακά με περισσότερα από 10.000 άτομα.

Περιλήψεις ομιλιών

Δρ. Σταμάτης Κριμιζής

1965-2021: 56 χρόνια επί τόπου εξερεύνησης των πλανητών

Η πρώτη επιτυχής αποστολή σε πλανήτη, το Mariner 4 στον Άρη το 1965, αποδόμησε τις θεωρίες περί πιθανότητας βιολογικής δραστηριότητας στον γειτονικό μας πλανήτη. Ακολούθησαν αποστολές στην Αφροδίτη (Mariner 5, 1967), στον Ερμή (Mariner 10, 1974), στους Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα (Voyager 1 &2-1977-1989), και στον Πλούτωνα-Zώνη Kuiper (New Horizons, 2015-2019). Σε κάθε περίπτωση οι επί τόπου παρατηρήσεις αποκάλυψαν φανταστικά φαινόμενα και τοπία, πέρα από τις προβλέψεις των επιστημόνων, οι οποίοι ερμήνευαν αστρονομικά φαινόμενα μέσω τηλεσκοπίων. Πολλές από τις τελευταίες ανακαλύψεις θα παρουσιαστούν στο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής επιστήμης COSPAR Athens 2022 τον επόμενο Ιούλιο.

Δρ. Μανώλης Πλειώνης

Οι βάσεις της Σύγχρονης Κοσμολογίας

Θα αναφερθούμε στους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η σύγχρονη Κοσμολογική Θεώρηση, όπως η διαστολή του Σύμπαντος, η αρχέγονη θερμική ακτινοβολία και τα αρχικά ποσοστά των πιο απλών στοιχείων του περιοδικού πίνακα (Υδρογόνου και Ηλίου). Επίσης θα αναφερθούμε στα ανοιχτά ακόμα θέματα της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Δρ. Νίκος Σέργης

Το Διάστημα στην υπηρεσία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος: Ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος

Σχεδόν 60 χρόνια από την πρώτη έξοδο του ανθρώπου σε διαστημικό περιβάλλον, το Διάστημα δεν είναι πλέον απόμακρο και δυσπρόσιτο, ούτε χώρος εντυπωσιακών μαχών με όπλα λέιζερ, όπως η κινηματογραφική βιομηχανία συχνά θέλει. Σήμερα, το Διάστημα αποτελεί πεδίο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών και εφαρμογών με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η λεπτομερής δορυφορική παρατήρηση της Γης μάς προσφέρει έναν ασύλληπτο όγκο πληροφοριών, η ανάλυση των οποίων έχει αναδείξει το εύρος των περιβαλλοντολογικών προβλημάτων (π.χ. της Κλιματικής Αλλαγής), αλλά έχει ταυτόχρονα οδηγήσει και σε προτάσεις για τη λύση τους. Παράλληλα, ο στόλος των περίπου 3.500 ενεργών δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, δημιουργεί ένα δίκτυο γρήγορων και ασφαλών επικοινωνιών, την αναγκαιότητα του οποίου ανέδειξε ιδιαίτερα η πανδημία που βιώνουμε τελευταία, μέσα από την απομακρυσμένη εργασία και εκπαίδευση. Στην παρουσίαση αυτή, επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τους τρόπους με τους οποίους το Διάστημα επηρεάζει την καθημερινότητά μας, να εξηγήσουμε γιατί αποτελεί επικερδή αλλά και αναγκαία επένδυση και να οραματιστούμε ένα μέλλον με το Διάστημα στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις