Mathesis: ευτυχώς υπάρχει ακόμη

της Ν. Ράλλη  από την ΕΦΣΥΝ

Το Mathesis δημιουργήθηκε ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία δωρεάν μαθημάτων.
Οταν η δημόσια, δωρεάν παιδεία βάλλεται από την ίδια την πολιτεία (αλλά και από ανθρώπους που υπάρχουν, αναδείχθηκαν και διδάσκουν σε αυτήν), τότε εγχείρηματα όπως το Mathesis αναδεικνύονται σε πραγματικά πρωτοποριακά αλλά και βαθιά εκπαιδευτικά «εργαλεία»: από ανθρώπους που γνωρίζουν και νοιάζονται, προς ανθρώπους που νοιάζονται και θέλουν να μάθουν.
Το Mathesis είναι το Κέντρο Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων, το οποίο ιδρύθηκε το 2015 με πρωτοβουλία και κύρια ευθύνη του υπέροχου, βραβευμένου δασκάλου και σημαντικότατου επιστήμονα Στέφανου Τραχανά.
Δημιουργήθηκε ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ - σημαντικότατες εκδόσεις, πάλι πρωτοβουλία του ίδιου Δασκάλου), με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία δωρεάν μαθημάτων σε όσους τα χρειάζονται και τα επιθυμούν: από νέους φοιτητές έως επαγγελματίες επιστήμονες. Το επίπεδο είναι υψηλότατο (όχι ως προς τη δυσκολία και κατανόηση, αλλά ως προς την ποιότητα) τόσο των μαθημάων όσο και των διδασκόντων. Απλά μια ψηφιακή «περιήγηση» στο https://mathesis.cup.gr/ αναδεικνύει του λόγου το αληθές.
Ο νέος κύκλος μαθημάτων ξεκίνησε λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, με δύο νέα μαθήματα και τρεις επαναλήψεις. «Στον κύκλο αυτό θα εξετάσουμε την ιστορία της Δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα και τον ρόλο του “δήμου” στην άσκηση της εξουσίας, με διδάσκοντα τον Αγγελο Χανιώτη. Στην ενότητα της πληροφορικής θα μάθουμε για τον σχεδιασμό δυναμικών ιστοσελίδων με χρήση της πλατφόρμας Flask, με διδάσκοντα τον Δημήτρη Αγγελάκη.
Σε επανάληψη, θα μιλήσουμε για την Ευρώπη του 20ού αιώνα με τη Μαρία Ευθυμίου, θα ταξιδέψουμε στο ηλιακό μας σύστημα με τη Βάσω Παυλίδου και τον Κώστα Τάσση και θα ολοκληρώσουμε τη σειρά μαθημάτων εφαρμοσμένης κβαντομηχανικής με τον Στέφανο Τραχανά» μας λέει η ομάδα του Mathesis. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε, ένθεν κακείθεν, καλή πρόοδο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις