Michiaki Takahashi: Η Google τιμά με doodle τον ιολόγο που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς



Στον Ιάπωνα ιολόγο Michiaki Takahashi (Μισιάκι Τακαχάσι), ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς το 1974, αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 94 ετών από τη γέννησή του.Το εμβόλιο του Takahashi έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ως αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων της μεταδοτικής ιογενούς νόσου και της μετάδοσής της.



Ο Michiaki Takahashi γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1928, ενώ απεβίωσε στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Έπειτα από μελέτη για ιούς της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, ο Δρ. Takahashi δέχτηκε μια ερευνητική υποτροφία το 1963 στο Baylor College των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκείνο το διάστημα ο γιος του εμφάνισε μια σοβαρή κρίση ανεμοβλογιάς, κάτι που ώθησε τον Δρ. Takahashi να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ασθένειας. Η έρευνα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αλλά ολοκληρώθηκε το 1973.
Το 1984, το εμβόλιο πιστοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως το καταλληλότερο σκεύασμα κατά της ανεμοβλογιάς και το 1986 το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας το ενέκρινε για χρήση σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε σύντομα σε περισσότερες από 80 χώρες, αποτρέποντας εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς κάθε χρόνο.
Μετά τη συνταξιοδότησή του από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, του δόθηκε ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή, ενώ έλαβε σειρά βραβεύσεων για το έργο του.

Με πληροφορίες από Google, Wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις