Τσερνόμπιλ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό





Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το πρωί της Τρίτης το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Τη Δευτέρα η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.

«Πριν από την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, οι δυνάμεις κατοχής την έπληξαν και πάλι», ανακοίνωσε η διαχειρίστρια των εγκαταστάσεων Ukrenergo στο Facebook.

Προς το παρόν, η Μόσχα δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες. Μετά την πρώτη διακοπή της ηλεκτροδότησης, η Ρωσία είχε καταγγείλει ουκρανική «προβοκάτσια».


Ο αντιδραστήρας no.4 του σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη το 1986, προκαλώντας την χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην Ιστορία της πυρηνικής ενέργειας. Είναι καλυμμένος με διπλή σαρκοφάγο. Το ένα επίπεδο κατασκευάσθηκε από τους Σοβιετικούς, παρουσίασε ρωγμές και καλύφθηκε από σύγχρονη κατασκευή που εγκαινιάσθηκε το 2019.

Οι τρεις άλλοι αντιδραστήρες του σταθμού παροπλίσθηκαν σταδιακά, ο τελευταίος το 2000.

Σύστημα ψύξης που λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία για την ψύξη του χρησιμοποιημένου ραδιενεργού καυσίμου που είναι αποθηκευμένο στην πισίνα του σταθμού.

Με δεδομένο τον χρόνο που έχει παρέλθει από το δυστύχημα του 1986, «το θερμικό φορτίο της πισίνας και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι επαρκείς για να διασφαλίσουν αρκετή διαφυγή θερμότητας χωρίς ηλεκτρική ενέργεια», είχε ανακοινώσει στις 9 Μαρτίου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις