`Ιδρυμα Ευγενίδου James Webb Space Telescope: Ο νέος παρατηρητής του Σύμπαντος



 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ξεκίνησε το ταξίδι του στα τέλη Δεκεμβρίου και ήδη έφτασε στον τελικό του προορισμό.
Τι εργασίες κάνει αυτό το διάστημα και πότε αναμένεται να αρχίσει την πλήρη λειτουργία του;
Γιατί η αποστολή του θεωρείται σημαντική και τι υλικό αναμένεται να μας στείλει στα χρόνια που ακολουθούν;
Τι σχέση μπορεί να έχει ένας Έλληνας επιστήμονας με το James Webb και ποιο είναι το αντικείμενο της έρευνάς του;
Τι νεότερο μπορεί να μας πει για την πορεία του διάσημου αυτού διαστημικού τηλεσκοπίου;

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα θα απαντηθούν την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 και ώρα 18:00 στο webcast που διοργανώνει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο σε συνεργασία με την Καλλιόπη Δασύρα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής, Ε.Κ.Π.Α..

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Πολυχρόνης Πατάπης, ερευνητής του Πανεπιστημίου ETH Zurich, η έρευνα του οποίου κινείται γύρω από το ΜΙRI, που αποτελεί ένα από τα όργανα του James Webb Space Telescope.

Στην συζήτηση συμμετέχει επίσης η Καλλιόπη Δασύρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής, Ε.Κ.Π.Α., ενώ τον συντονισμό του webcast αναλαμβάνει ο Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η διαδικτυακή συνάντηση είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλες και όλους. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής ή ένα τάμπλετ ή ένα κινητό και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αν όλα αυτά σας φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα, μπορείτε:

- Να κάνετε την εγγραφή σας στο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου εδώ.
ή
- Να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το webcast αυτό αποτελεί μέρος του αφιερώματος στο Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, που ετοιμάζουν και παρουσιάζουν το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με την Δρα Καλλιόπη Δασύρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστροφυσικής, Ε.Κ.Π.Α..

Το αφιέρωμα αυτό με τον τίτλο #Webbmondays ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2022 και θα συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Kάθε Δευτέρα, το κοινό ενημερώνεται σχετικά με την πορεία του τηλεσκοπίου από τα social media του Πλανηταρίου @Ίδρυμα Ευγενίδου / Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μέσα από webcasts κ.λπ..

#Μείνετε_λοιπόν_συντονισμένοι!

#Stay_tuned!

Βιογραφικά

Πολυχρόνης Πατάπης
Ο Πολυχρόνης μεγάλωσε στην Ελλάδα και ολοκλήρωσε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη φυσική στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH Zurich). Παράλληλα με το μεταπτυχιακό του εργάστηκε ως βοηθός στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη όσον αφορά στην απεικόνιση εξωπλανητών, όπου υπήρξε η πρώτη εισαγωγή του στον τομέα της αστροφυσικής. Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του υπήρξε μέλος του γκρουπ Star and Planet Formation στο ETH για δύο χρόνια. Ως μέλος του MIRI European Consortium από το 2017, εργάζεται στην βαθμονόμηση του οργάνου MIRI στο James Webb Space Telescope (JWTS), ενώ συμμετείχε στην τελική δοκιμαστική καμπάνια του JWST στο Johnson Space Center στο Χιούστον (ΗΠΑ). Από το 2018 μέχρι και σήμερα είναι διδακτορικός φοιτητής στο group of Exoplanets and Habitability του ETH Zurich, όπου μελετά τον χαρακτηρισμό εξωπλανητών με το όργανο MIRI. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στη φάση του commissioning στο Space Telescope Science Institute (ΗΠΑ), και είναι υπεύθυνος για την διαρκή παρακολούθηση και μετέπειτα ανάλυση των πρώτων δεδομένων που θα ληφθούν από τον φασματογράφο του MIRI.

Καλλιόπη Δασύρα
Η Kαλλιόπη Δασύρα είναι παρατηρησιακή αστροφυσικός και εργάζεται πάνω σε φαινόμενα που επηρεάζουν την εξέλιξη των γαλαξιών (όπως εκροές αερίων που δημιουργούνται κατά τη συσσώρευση ύλης σε μαύρες τρύπες) από παρατηρήσεις από μεγάλα παρατηρητήρια στο διάστημα και στο έδαφος. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Ινστιτούτο Max Planck και στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians στη Γερμανία, μελετώντας τις αλλαγές που επιφέρουν οι συγχωνεύσεις στο σχήμα των γαλαξιών. Το 2006, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ξεκίνησε το πρώτο της ερευνητικό συμβόλαιο, στο California Institute of Technology, μελετώντας τις αλλαγές στις ιδιότητες των γαλαξιών σε συνάρτηση με την ηλικία του Σύμπαντος. Στη συνέχεια κατείχε ερευνητικές θέσεις σε ινστιτούτα της Γαλλίας (Commissariat à L’Energie Atomique, Αστεροσκοπείο Παρισίων), στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πριν εκλεγεί επίκουρη καθηγήτρια εκεί. Το 2016 της απονεμήθηκε το βραβείο L’Oreal-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη στην Ελλάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις