Γιάννης Πρασσάς : Γιατι ενω εχω συμπτωματα αργω να βγω θετικος στα σελφ τεστ?

του Γιάννη Πρασσά
Scientist/Molecular Biologist at Department of Pathology  Mount Sinai Hospital, Toronto


Τι ειναι τα 'συμπτωματα', πχ ο βηχας, η βλεννα, ο πυρετος? Ειναι κατα βαση η αντιδραση του ανοσολογικου μας συστηματος οταν αντιλαμβανεται οτι εχει μπει στον οργανισμο ενα παθογονο (πχ ιος) και προσπαθει να τον μπλοκαρει στο ανω αναπνευστικο μη επιτρεποντας τον να κατεβει προς τα πνευμονια. Ειτε ωθώντας τον προς τα εξω (βηχας, φτερνισμα), ειτε μπλοκαρωντας του τον δρομο (με την βλεννα), ειτε αυξανοντας την παροχη αμυντικων εργαλειων απο το αιμα (με τον πυρετο που διαστελλει τα αγγεια).

Οσο ημασταν ανεμβολιαστοι, ο οργανισμος μας χρειαζοταν αρκετες μερες μεχρι να 'δει' τον ιο και να ενεργοποιησει τα παραπανω 'συμπτωματα'. Ο εμβολιασμος ομως εχει μειωσει τον ανεμποδιστο χρονο του ιου στο σωμα μας παρα πολυ και ετσι πλεον το διαβασμένο σωμα μας βλεπει τον ιο και ενεργοποιει τα 'συμπτωματα' πολυ γρηγοροτερα, πχ απο την 1-2 μερα μετα την εκθεση (ενω παλιοτερα τα συμπτωματα μπορει να αρχιζαν την 3-4 μερα μετα την εκθεση).
Ετσι, εχουμε φτασει στο σημειο τα συμπτωματα να εμφανιζονται πλεον πριν προλαβει ο ιος να πολλαπλασιαστει αρκετα στην μυτη μας (ωστε να θετικοποιηθει ενα σελφ τεστ). Αυτο λοιπον δεν συμβαινει γιατι τα τεστ πιανουν λιγοτερο την ομικρον (οπως διαφοροι λενε), αλλα επειδη τα εμβολια κανουν ακριβως αυτο που πρεπει να κανουν (μειωνουν τον ανεμποδιστο χρονο του ιου στο σωμα μας).
Αυτη η 'προωρη' εναρξη συμπτωματων (σε σχεση με το ιικο φορτιο στη μυτη) εχει και μια ακομη συνεπεια βεβαια. Οτι πιθανοτατα πλεον να ειναι μεγαλυτερο το διαστημα μετα το περας των συμπτωματων που μπορει καποιος να μεταδιδει. Γι αυτο και ειναι πολυ σημαντικο καποιος να ληγει την απομονωση του οχι με βαση το περας των συμπτωματων, αλλα με βαση καποιο αρνητικο σελφ τεστ (κατα προτιμηση δυο συνεχομενων αρνητικων τεστ).
(Το παραπάνω γράφημα από το blog του Joshua Gans συνοψίζει ωραία τα παραπάνω)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις