33χρονη φυσικός πρόσθεσε στη Wikipedia πάνω από 1.600 λήμματα άγνωστων γυναικών επιστημόνων για να αναδείξει το έργο τους


από την Γεωργία Καρκάνη

Ποιος θα διαφωνούσε ότι η Wikipedia είναι ένα από τα διαδικτυακά media με τη μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο; Κι όμως μια 33χρονη Βρετανίδα ήταν, μάλλον, η μοναδική που σκέφτηκε να αξιοποιήσει το προσβάσιμο από όλους αυτό μέσο έτσι ώστε να αναδείξει το έργο κυριολεκτικά χιλιάδων γυναικών επιστημόνων.

Για την ακρίβεια, η φυσικός Jessica Wade ξεκίνησε μια προσωπική εκστρατεία να παρακινήσει όλο και περισσότερες γυναίκες και κορίτσια να ασχοληθούν με τις επιστήμες STEM. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε στη Wikipedia πάνω από 1.600 λήμματα άγνωστων γυναικών επιστημόνων για να αναδείξει το έργο τους. Για τη συνολική συνεισφορά της, μάλιστα, τιμήθηκε με το Βρετανικό Αυτοκρατορικό Μετάλλιο από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η Wade άρχισε να συνεισφέρει στη Wikipedia με βιογραφίες γυναικών επιστημόνων γύρω στα 20 χρόνια της και, καθώς άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστή, ξεκίνησε να παραδίδει ομιλίες για την ισότητα των φύλων στην επιστήμη.

Η φυσικός Jessica Wade ξεκίνησε μια προσωπική εκστρατεία να παρακινήσει όλο και περισσότερες γυναίκες και κορίτσια να ασχοληθούν με τις επιστήμες STEM. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε στη Wikipedia πάνω από 1.600 λήμματα άγνωστων γυναικών επιστημόνων για να αναδείξει το έργο τους.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αποκτήσει και το δικό της λήμμα στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, ενώ ειδική μνεία της έκανε και ο ιδρυτής της, Jimmy Wales.

Ωστόσο υπήρξαν και αρνητικές αντιδράσεις. Κάποιες αναρτήσεις της στη Wikipedia διαγράφηκαν από άλλους Wikimedians, όπως αποκαλούνται οι πιο επιδραστικοί συγγραφείς της, οι οποίοι έκριναν ότι οι γυναίκες που είχε παρουσιάσει δεν ήταν αρκετά γνωστές για να βρουν μια θέση στον ιστότοπο.

Σε κάποιες περιπτώσεις η Wade δικαιώθηκε τελικά. Όπως σε εκείνη της Clarice Phelps: Η Αφροαμερικανίδα χημικός απέκτησε, με τη συνεισφορά της Wade, το δικό της λήμμα στη Wikipedia όταν ανακάλυψε, με την ομάδα της, ένα νέο περιοδικό πίνακα χημικών στοιχείων.


Κάποιοι άλλοι συγγραφείς της Wikipedia διέγραψαν το προφίλ της Phelps, όμως η Wade επέμενε και κατάφερε, τελικά, να ανεβεί ξανά το βιογραφικό της χημικού και να παραμείνει online.

Όπως έχει πει η Wade: «Ο κόσμος υποθέτει ότι τα κορίτσια δεν επιλέγουν τις επιστήμες γιατί δεν εμπνέονται από αυτές. Στην πραγματικότητα όμως τα ενδιαφέρουν οι επιστήμες. Το θέμα είναι να ενημερωθούν τόσο οι μαθήτριες όσο και οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί για τις διαφορετικές καριέρες που μπορούν να ακολουθήσουν».


«Ο κόσμος υποθέτει ότι τα κορίτσια δεν επιλέγουν τις επιστήμες γιατί δεν εμπνέονται από αυτές. Στην πραγματικότητα όμως τα ενδιαφέρουν οι επιστήμες. Το θέμα είναι να ενημερωθούν τόσο οι μαθήτριες όσο και οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί για τις διαφορετικές καριέρες που μπορούν να ακολουθήσουν»


Η ίδια πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να αυξήσουμε τον αριθμό των κοριτσιών που επιλέγουν τις επιστήμες, αλλά την αναλογία των γυναικών που παραμένουν σε αυτές. Έχουμε έλλειψη σε εξειδικευμένες καθηγήτριες».

Προσωπικά στάθηκε αρκετά τυχερή, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του nbcnews.com, γιατί έλαβε υποστήριξη και από τους γονείς της, που είναι και οι δύο φυσικοί, και από τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία όπου φοίτησε. Τι πιστεύει; «Η επιστήμη είναι καλύτερη όταν ασκείται από συμπεριληπτικές ομάδες. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν σχεδιάζουμε νέες τεχνολογίες ή επιστημονικές λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Θέλουμε οι ομάδες των ανθρώπων που τις δημιουργούν να αντιπροσωπεύουν τις κοινωνίες που υπηρετούν».

«Η επιστήμη είναι καλύτερη όταν ασκείται από συμπεριληπτικές ομάδες. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν σχεδιάζουμε νέες τεχνολογίες ή επιστημονικές λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Θέλουμε οι ομάδες των ανθρώπων που τις δημιουργούν να αντιπροσωπεύουν τις κοινωνίες που υπηρετούν»

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι γυναίκες κατά κανόνα εξασφαλίζουν χαμηλότερα ερευνητικά κεφάλαια από τους άντρες συναδέλφους τους και, ενώ εκπροσωπούν το 33,33% των ερευνητών παγκοσμίως, μόλις το 12% του επιστημονικού προσωπικού σε ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι γένους θηλυκού. Μάλιστα σε νέα επιστημονικά πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη μόλις μία στους πέντε επαγγελματίες είναι γυναίκα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις