Μαθηματικά χωρίς αριθμούς

Θαλής + Φίλοι

Υπάρχει κάτι πιο μεγάλο από το άπειρο; Γιατί η τοπολογία είναι χρήσιμη; Πόσα σχήματα υπάρχουν; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που συναντά ο αναγνώστης στις σελίδες ενός βιβλίου το οποίο παρουσιάζει τις σημαντικότερες μαθηματικές ιδέες και έννοιες αποφεύγοντας τις αναφορές σε αριθμούς.

«Οι μόνοι αριθμοί σ' αυτό το βιβλίο είναι οι αριθμοί των σελίδων του», τονίζει εξαρχής ο συγγραφέας του Milo Beckman, ο οποίος «εθίστηκε», όπως γράφει, στα μαθηματικά σε πολύ νεαρή ηλικία. Γεννημένος στο Μανχάταν το 1995, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθηματικά στο Stuyvesant High School σε ηλικία 8 ετών, ενώ ολοκλήρωσε τις μαθηματικές σπουδές του στο Χάρβαρντ σε ηλικία 16 ετών!

Πρόκειται για το βιβλίο «Μαθηματικά χωρίς αριθμούς» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια – Μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης), γραμμένο με αρκετό ενθουσιασμό και με την πεποίθηση ότι τα μαθηματικά δεν είναι απρόσιτα, μπορούμε να τα αγαπήσουμε με πάθος, ενώ μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Η απουσία αριθμών από τις σελίδες του βιβλίου αναπληρώνεται από την παρουσία μίας διασκεδαστικής και εύστοχης εικονογράφησης, που επιτρέπει ακόμα και στον πιο δύσπιστο ή φοβισμένο αναγνώστη να προσεγγίσει με σχετική ευκολία περίπλοκες μαθηματικές έννοιες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις