Στις 31 Αυγούστου η σπάνια ‘μπλε υπερπανσέληνος’


Ο νυχτερινός ουρανός στις 31 Αυγούστου, 16 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική και κάθε μήνα φτάνει στο κοντινότερο σημείο από την Γη, το περίγειο, αλλά και στο πιο μακρινό σημείο από τη Γη, το απόγειο. Στις 31 Αυγούστου και ώρα 4:48 πμ, η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο της τροχιάς της.

Μετά την πανσέληνο που είδαμε την 1η Αυγούστου (γνωστή ως Φεγγάρι του Οξύρρυγχου λόγω της αφθονίας αυτού του ψαριού στις Μεγάλες Λίμνες τον Αύγουστο πριν από εκατοντάδες χρόνια) θα δούμε και δεύτερη, την Πανσέληνο της 31ης Αυγούστου, που είναι γνωστή ως Μπλε Φεγγάρι.

Το «μπλε» δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα του φεγγαριού που θα είναι είναι πορτοκαλί. Η φράση «Μπλε Φεγγάρι» χαρακτηρίζει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σ’ ένα μήνα, με τη δεύτερη να ονομάζεται «Μπλε». Ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Ο Φεβρουάριος είναι αδύνατο να περιλάβει ποτέ ένα «Μπλε Φεγγάρι», ενώ κατά μέσο όρο ένας μήνας με δύο πανσελήνους συμβαίνει μια φορά κάθε κάθε 2,72 χρόνια.
Η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν δύο πανσέληνοι τον ίδιο μήνα ήταν το 2018 – και δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2037, σύμφωνα με τον Ιταλό αστρονόμο Gianluca Masi, τον ιδρυτή του Virtual Telescope Project.

Οι δυο πανσέληνοι του φετινού Αυγούστου θεωρούνται και υπερπανσέληνοι. Όταν η Πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο. Στην Πανσέληνο της 1ης Αυγούστου η απόσταση της Σελήνης από τη Γη ήταν 357.530 χλμ (μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι 384.403), ενώ στην Πανσέληνο της 31ης Αυγούστου η απόσταση από τη Γη θα είναι 357.344 χλμ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις