Τι συμβαίνει στο Luna-25;

(νεώτερη ενημέρωση)
Στις 20 Αυγούστου η ρωσική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το διαστημικό σκάφος Luna-25 καταστράφηκε μετά από σύγκρουση στην επιφάνεια της Σελήνης.  Οι ενέργειες για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με τον σταθμό, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε την προηγούμενη ημέρα δεν έφεραν αποτελέσματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσης, στις 19 Αυγούστου, το Luna-25 θα έμπαινε σε τροχιά προσελήνωσης. Τελικά δεν κατάφερε να εκτελέσει τους κατάλληλους ελιγμούς με τις καθορισμένες παραμέτρους. Στο εγγύς μέλλον, ειδική διυπηρεσιακή επιτροπή θα διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Luna-25.
Στις 19 Αυγούστου, λίγο πριν την απώλεια της επικοινωνίας με το Luna-25, η Roscosmos ανέφερε τα πρώτα δεδομένα των επιστημονικών οργάνων του διαστημικού σκάφους.
Το φασματόμετρο νετρονίων και γάμμα ADRON-LR κατέγραψε έντονες γραμμές χημικών στοιχείων από το σεληνιακού εδάφους. Για πρώτη φορά στην τροχιά της Σελήνης, ενεργοποιήθηκε ο αναλυτής ενέργειας-μάζας ιόντων ARIES-L. Επιπλέον, με τη βοήθεια του συστήματος απεικόνισης STS-L, ελήφθησαν νέα δεδομένα για το σεληνιακό ανάγλυφο, τα οποία θα επιτρέψουν την βελτίωση της πλοήγησης σε μελλοντικές αποστολές.

Η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με μια αινιγματική ανακοίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, «σημειώθηκε μη φυσιολογική κατάσταση στο διαστημόπλοιο Luna-25 και οι ειδικοί αναλύουν την κατάσταση»

Το διαστημικό σκάφος Luna-25 υποτίθεται πως χτες (19 Αυγούστου) θα έκανε ελιγμούς στην τελική τροχιά πριν από την προσελήνωσή του, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα (21 Αυγούστου). Όμως το διαστημικό σκάφος αντιμετώπισε πρόβλημα κατά την καύση του κινητήρα.

Το ρωσικό διαδίκτυο είναι πλέον γεμάτο με φήμες/σενάρια αποτυχίας και οι περισσότεροι υποθέτουν ότι το Luna-25 χάθηκε. Αυτό θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας.

Αν οι Ρώσοι δεν λύσουν σύντομα το πρόβλημα με το Luna-25, τότε οι Ινδοί με το Chandrayaan-3 θα φτάσουν πρώτοι στο νότιο πόλο της Σελήνης.


πηγή: https://www.space.com/russia-luna-25-moon-lander-glitch

https://physicsgg.me/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις