Νόμπελ Ιατρικής 2023


Η Καταλίν Κάρικο και ο Ντρου Βάισμαν βραβεύονται με το Νόμπελ Ιατρικής για τις εργασίες τους σχετικά με την τεχνολογία RNA.

Οι ανακαλύψεις των δύο βραβευθέντων υπήρξαν κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA κατά του κορωνοϊού. 

Μέσω των ρηξικέλευθων ευρημάτων τους που άλλαξαν θεμελιωδώς την κατανόηση της επιστημονικής κοινότητας στο πώς αλληλεπιδρά το mRNA με το ανοσοποιητικό σύστημα, οι δύο επιστήμονες συνέβαλαν «στην πρωτοφανώς γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή» σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Νόμπελ. 

Οι δύο Νομπελίστες ανακάλυψαν πως το τροποποιημένο mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει την ενεργοποίηση φλεγμονωδών αντιδράσεων και να αυξήσει την παραγωγή πρωτεΐνης όταν το mRNA χορηγείται στα κύτταρα.


Οι Κάρικο και Βάισμαν είχαν δημοσιεύσει το 2005 τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε μια σημαντική εργασία, η οποία αν και εκείνη την εποχή έλαβε ελάχιστη προσοχή, έθεσε τις βάσεις για τις κρίσιμες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.


https://www.kathimerini.gr/life/science/562648114/nompel-iatriki-stin-katalin-kariko-kai-ton-ntroy-vaismans-gia-tin-ereyna-toys-stin-technologia-rna/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις