Φουκουσίμα: Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση ρίψης επεξεργασμένων υδάτων στη θάλασσα

Η δεύτερη φάση της ρίψης στη θάλασσα επεξεργασμένων υδάτων από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας άρχισε σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον σταθμό, μετά την έναρξη τον Αύγουστο της μακράς αυτής διαδικασίας, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Η ρίψη άρχισε στις 10.18 (σ.σ. ώρα Ιαπωνίας· στις 04.18 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power Company.

διαβάστε σχετικά: «Τι θα πίνατε; έναν χυμό μπανάνας ή ένα ποτήρι νερό από τη Φουκουσίμα; «

Η διαχειρίστρια TEPCO άρχισε να ρίχνει στον Ειρηνικό Ωκεανό την 24η Αυγούστου ποσότητες νερού που είχαν χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (βορειοανατολική Ιαπωνία), οι οποίοι είχαν υποστεί τήξη μετά τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι του 2011.

Τα ύδατα αυτά, από υπόγεια ρεύματα και τη βροχή, παρέμεναν για χρόνια αποθηκευμένα σε πελώριες δεξαμενές στο εργοστάσιο και πέρασαν από ειδική επεξεργασία για να αφαιρεθούν ραδιενεργές ουσίες, με την εξαίρεση του τριτίου, που πάντως δεν είναι επικίνδυνο παρά σε πολύ υψηλές και συγκεντρωμένες δόσεις, σύμφωνα με ειδικούς.

Για αυτόν τον λόγο η TEPCO προχωρά πλέον στη διάλυση του τριτιούχου νερού σε θαλασσινό νερό προτού απορρίψει τα χρησιμοποιημένα ύδατα στον ωκεανό, ώστε το επίπεδο ραδιενέργειας να μην ξεπερνά το όριο-στόχο των 1.500 Μπεκερέλ ανά λίτρο (Bq/L). Το όριο αυτό είναι 40 φορές χαμηλότερο από το ισχύον στην Ιαπωνία και είναι επίσης επτά φορές χαμηλότερο από αυτό που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/L).

Η ρίψη των υδάτων έλαβε πράσινο φως από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Ομως η έναρξη της διαδικασίας προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα, η οποία ανέστειλε από τα τέλη Αυγούστου όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία.

Η Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με την Ιαπωνία είναι επίσης τεταμένες, κυρίως εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει το Τόκιο στη Μόσχα αφότου άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξετάζει το ενδεχόμενο να πράξει το ίδιο.

«Οπως συνέβη ήδη κατά την πρώτη ρίψη, συνεχίζουμε να επιτηρούμε το επίπεδο του τριτίου. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το κοινό με σαφή και κατανοητό τρόπο, στη βάση επιστημονικών τεκμηρίων», δήλωνε την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο στέλεχος της TEPCO.

Συνολικά, περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού που περιέχει τρίτιο ερρίφθησαν στη θάλασσα κατά την πρώτη φάση, διάρκειας 17 ημερών. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει άλλες τρεις τέτοιες ρίψεις μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που περιέχει τρίτιο από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, δηλαδή ποσότητα ίση με αυτή που θα γέμιζε 540 ολυμπιακές πισίνες, πάντως με εξαιρετικά σταδιακό ρυθμό, έως τις αρχές των χρόνων του 2050, με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-AFP – https://www.kathimerini.gr/world/562654090/foykoysima-se-exelixi-i-deyteri-fasi-aporripsis-epexergasmenon-ydaton-sti-thalassa/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις