Το διαστημικό σκάφος SLIM ετοιμάζεται να πατήσει στο φεγγάρι

Καλλιτεχνική απεικόνιση του SLIM στην επιφάνεια της Σελήνης

Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM (Smart Lander for Investigating Moon-Εξυπνη Σεληνάκατος Εξερεύνησης της Σελήνης) έχει το παρατσούκλι «Moon Sniper» γιατί είναι σχεδιασμένο να προσγειώνεται με επιτυχία σε έναν στόχο εύρους 100 μέτρων στη σεληνιακή επιφάνεια. 

Παρακολουθείστε σε ζωντανή μετάδοση την προσελήνωση του SLIM και την συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει:


H Ιαπωνία μετρά αντίστροφα για ιστορική προσσελήνωση ακριβείας.

Το σκάφος SLIM θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί εντός 100 μέτρων από το προκαθορισμένο σημείο κοντά στον ισημερινό του φεγγαριού.

Η Ιαπωνία ελπίζει να γίνει την Παρασκευή η πέμπτη χώρα που πατά στο φεγγάρι, καθώς η ρομποτική σεληνάκατος SLIM ετοιμάζεται να δοκιμάσει μια νέα τεχνολογία προσεδάφισης για την εδραίωση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη.

Το σκάφος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) θα επιχειρήσει να προσσεληνωθεί εντός 100 μέτρων από το προκαθορισμένο σημείο, μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με όλες τις αποστολές μέχρι σήμερα.

Η Ιαπωνία επιδιώκει να ισχυροποιήσει τον ρόλο της στο Διάστημα εν μέσω μιας νέας διεθνoύς κούρσας για την κατάκτηση της Σελήνης, όπου σχετικά πρόσφατα βρέθηκαν ενδείξεις σημαντικών ποσοτήτων νερού.

Το Τόκιο συνεργάζεται τώρα με τις ΗΠΑ για να απαντήσει στη στρατιωτική και τεχνολογική απειλή της Κίνας, σχολιάζει το Reuters, το οποίο επισημαίνει ότι η Ιαπωνία φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό διαστημικών startup και ελπίζει να στείλει έναν αστροναύτη της στη Σελήνη στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος Artemis.

Όμως η JAXA έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών, όπως η καταστροφική παρθενική πτήση τον Μάρτιο του νέου πυραύλου H3, ο οποίος προορίζεται να ανταγωνιστεί τις φθηνότερες υπηρεσίες που προσφέρει η αμερικανική SpaceX.

Στο μεταξύ η Ινδία κατάφερε τον περασμένο Αύγουστο να αναδειχθεί σε μείζονα διαστημική δύναμη με την πρώτη, ιστορική προσσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου το ανώμαλο έδαφος δημιουργεί προκλήσεις για την εξόρυξη πάγου από σκοτεινούς κρατήρες.

Την Παρασκευή στις 17.00 ώρα Ελλάδας (μεσάνυχτα Σαββάτου ώρα Ιαπωνίας), το SLIM θα βγει από τη σεληνιακή τροχιά στην οποία κινείται από τα Χριστούγεννα και θα αρχίσει μια κάθοδο 20 λεπτών, πριν τελικά επιχειρήσει να προσσεληνωθεί σε μια έκταση περίπου στο μέγεθος δύο γηπέδων στην πλαγιά ενός κρατήρα λίγο νότια του σεληνιακού ισημερινού.

«Κανένα άλλο έθνος δεν το έχει πετύχει. Αποδεικνύοντας ότι διαθέτει αυτή την τεχνολογία η Ιαπωνία θα εξασφάλιζε τεράστιο πλεονέκτημα στις επερχόμενες διεθνείς αποστολές όπως το Artemis» δήλωσε ο Σινιτσίρο Σακάι, διευθυντής προγράμματος του SLIM.

Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία προσσελήνωσης ακριβείας θα αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για την αξιοποίηση των πάγων του νότιου πόλου, ενός φυσικού πόρου κρίσιμης σημασίας, δεδομένου ότι το νερό μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση σε οξυγόνο για τους αστροναύτες και υδρογόνο για καύσιμο.

Για το 2025 η JAXA σχεδιάζει επίσης μια κοινή ρομποτική αποστολή εξερεύνησης της Σελήνης σε συνεργασία με την Ινδία.

«Για την υλοποίηση σεληνιακών έργων, η Ιαπωνία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, την Κίνα ή την Ινδία σε όρους πόρων» σχολίασε ο Καζούτο Σαΐκικ του Πανεπιστημίου Ριτσουμέικαν στο Κιότο, ο οποίος ανέπτυξε την υπέρυθρη κάμερα που θα χρησιμοποιήσει το SLIM για να εξετάσει σεληνιακά πετρώματα.

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη αναγκαίων τεχνολογιών όπως η προσεδάφιση ακριβείας και οι κάμερες εγγύς υπέρυθρου, τις οποίες θα χρειαστούν τα ξένα προγράμματα εξερεύνησης».

Η JAXA έχει στο ενεργητικό της δύο αποστολές που άγγιξαν τις επιφάνειες μικρών αστεροειδών, όμως η προσεδάφιση στη Σελήνη είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω του ισχυρότερου βαρυτικού πεδίου της.

Πέρυσι, η σεληνάκατος της ιαπωνικής εταιρείας ispace συνετρίβη στη Σελήνη, όπως συνέβη λίγο αργότερα με το Luna 25, την πρώτη ρωσική αποστολή στη Σελήνη εδώ και μισό αιώνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η σεληνάκατος της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Astrobotic υπέστη διαρροή καυσίμων και δεν κατάφερε να φτάσει στο φεγγάρι.

«Λάθη συμβαίνουν, όμως η Ιαπωνία είναι διαστημική δύναμη με μεγάλη εμπειρία» σχολίασε ο Μπλέντιν Μπάουεν του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία, ειδικός στη διαστημική πολιτική.

«Δεν είναι τόσο μεγάλη όσο οι ΗΠΑ και η Σοβετική Ένωση ή σήμερα η Κίνα, όσον φορά όμως 5ττις δυνατότητες και τις εξειδικευμένες τεχνολογίες, η Ιαπωνία ήταν ανέκαθεν παρούσα».

Η JAXA εκτιμά ότι ίσως χρειαστεί ένας μήνας μετά την προσσελήνωση για να επιβεβαιωθεί αν πέτυχαν οι χειρισμοί ακριβείας.

To SLIM θα απελευθερώσει δύο μικρά ρομπότ που θα το φωτογραφήσουν, τα οποία αναπτύχθηκαν από ιαπωνικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με τις εταιρείες Sony και Tomy.

Το ένα έχει μέγεθος μπάλας του τένις και κινείται με ρόδες, το άλλο έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και σχεδιάστηκε να κινείται με άλματα.

Βαγγέλης Πρατικάκης – https://www.in.gr/2024/01/18/in-science/space/h-iaponia-metra-antistrofa-gia-istoriki-prosselinosi-akriveias

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις