Ανοιχτά γήπεδα, κλειστά σχολεία



του Άγγελου Αλεξόπουλου

Το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα αποτελεί το μικρόκοσμο ενός ευρύτερου ζητήματος, καταδεικνύοντας τη συλλογική υστέρησή μας σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης.
Σε μια (όχι και τόσο) πρωτοφανή κίνηση, η Ελληνική Αστυνομία σε συνεννόηση με την ΕΠΟ και άλλες αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα σχολεία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας εν όψει του αποψινού τελικού του Conference League στην OPAP Arena.
«Πρόκειται για γιορτή του αθλητισμού, την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε για την άψογη διεξαγωγή της, μιας και εικόνες από την πρωτεύουσα θα μεταδοθούν παγκοσμίως. Για την ΕΛ.ΑΣ η διασφάλιση της διοργάνωσης και η ασφάλεια όλων των πολιτών, φιλάθλων και συμμετεχόντων σε αυτή αποτέλεσε εξ αρχής πρώτιστη προτεραιότητα», τόνισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος, Ιωάννης Σκούρας.
Ενώ είναι αντιληπτό πως η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας, το κλείσιμο των σχολείων μάς αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά τις προτεραιότητές μας ως κοινωνία: το ποδοσφαιρικό θέαμα υπερισχύει της εκπαίδευσης. To μήνυμα στις μαθήτριες και τους μαθητές είναι σαφές: είναι όχι μόνο αποδεκτό αλλά και θεμιτό να γιορτάζουμε το ποδόσφαιρο έναντι της μάθησης.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εξετάσει με κριτική ματιά το φαινόμενο του αθλητικού θεάματος. Για παράδειγμα, ο Noam Chomsky έχει μιλήσει συχνά για το φαινόμενο, υποστηρίζοντας ότι η προτεραιοποίηση των αθλητικών θεαμάτων αποσπά την προσοχή από κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης. Ο Ken Robinson είχε με τη σειρά του τονίσει τη σημασία της καλλιέργειας μιας κουλτούρας που εκτιμά τη δημιουργικότητα και την εκπαίδευση έναντι της απλής ψυχαγωγίας, υποστηρίζοντας πως οι κοινωνίες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην καλλιέργεια των νεαρών μυαλών έναντι της εκτροπής της προσοχής τους σε μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις. Τέλος, η φιλόσοφος της εκπαίδευσης Nel Νoddings έχει αναφερθεί στην ηθική και δεοντολογική ευθύνη των κοινωνιών να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των νέων, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις που διακόπτουν την εκπαιδευτική διαδικασία αντανακλούν αρνητικά στις αξιακές βάσεις της κοινωνικής συμπεριφοράς των νέων.
Το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα αποτελεί το μικρόκοσμο ενός ευρύτερου ζητήματος, καταδεικνύοντας τη συλλογική υστέρησή μας σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης. Πότε θα πάψουμε να είμαστε διατεθειμένοι να «στριμώχνουμε» την εκπαίδευση για χάρη του θεάματος;

Πηγή:https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/448351_anoihta-gipeda-kleista-sholeia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις