Ομιλία : Αστροφυσική των υψηλών ενεργειών και κοσμικοί επιταχυντές




Ημερομηνία-Τόπος: Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, 8:00 μμ,  Αμφιθέατρο «Αρίσταρχος» Τμήματος Φυσικής

Τίτλος: Αστροφυσική των υψηλών ενεργειών και κοσμικοί επιταχυντές
Ομιλητής: Λουκάς Βλάχος
Διατελέσας Καθηγητής Αστροφυσικής
του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Περίληψη της ομιλίας: Η αστροφυσική υψηλών ενεργειών είναι η μελέτη των πιο ενεργητικών φαινομένων στο σύμπαν, όπως οι ηλιακές εκλάμψεις και ηλιακές καταιγίδες στο δικό μας ηλιακό σύστημα, οι σουπερνόβα, οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα, τα πάλσαρ, τα κβάζαρ, οι σχετικιστικές ροές και οι μαύρες τρύπες. Αυτά τα γεγονότα δημιουργούνται από την βίαιη απομάκρυνση των αστροφυσικών πηγών από την ισορροπία και τη δημιουργία ισχυρής τύρβης που αποτελεί τη βάση για τους περισσότερους κοσμικούς επιταχυντές, που επιταχύνουν σωματίδια κοντά στην ταχύτητα του φωτός και παράγουν έντονη ακτινοβολία σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Σε αυτή την ομιλία, θα επανεξετάσω μερικές από τις τρέχουσες θεωρίες και παρατηρήσεις των κοσμικών επιταχυντών και θα συζητήσω τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για μελλοντική έρευνα σε αυτό το συναρπαστικό πεδίο. 
Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο, όπου θα γίνει επίδειξη της λειτουργίας του τηλεσκοπίου από τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, καθώς και νυχτερινή παρατήρηση εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. 
Η δήλωση συμμετοχής ομάδων άνω των 5 ατόμων για τη νυχτερινή παρατήρηση είναι υποχρεωτική λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του χώρου του τηλεσκοπίου. 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210-7276715 (κα. Ζαρμπούτη). Ο Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Καθηγητής Ιωάννης Α. Δαγκλής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις