Κορυφώνεται το φαινόμενο των Περσείδων σήμερα


Το βράδυ της Κυριακής 11 Αυγούστου κορυφώνεται το φαινόμενο των Περσείδων, δηλαδή η ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων της αρχής Αυγούστου.
Το φαινόμενο των Περσείδων οφείλεται στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος πέρασε από τη Γη το 1992. Ο κομήτης αυτός άφησε υπολείμματα και σκόνη σε σημεία που τέμνονται με την τροχιά της Γης. Κάθε Αύγουστο, η Γη μέσα από την ετήσια πορεία της γύρω από τον Ήλιο, «περνά» από την περιοχή υπολειμμάτων του κομήτη και προκύπτει η βροχή διαττόντων αστέρων καθώς αυτά μπαίνουν στην ατμόσφαιρά μας και φλέγονται. Με άλλα λόγια, δεν πέφτουν οι Περσείδες πάνω μας, αλλά εμείς πάνω σε αυτές. 
 Το όνομα Περσείδες δόθηκε από το γεγονός ότι οι διάττοντες αστέρες εμφανίζονται στο βορειοανατολικό μέρος του ουρανού κοντά στον αστερισμό του Περσέα.
Βρείτε, λοιπόν, ένα σκοτεινό σημείο, εφοδιαστείτε με μία άνετη ξαπλώστρα ή στρώμα και απολαύστε τον ουρανό να γεμίζει με «πεφταστέρια».
Όπως γράφει και ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μ. Σαριδάκης στο βιβλίο του ‘Tο Σύμπαν’:
«Αν και δεν υπάρχει καμία συσχέτιση διαττόντων αστέρων και πραγματοποιούμενων ευχών, αν δείτε κανένα πεφταστέρι κάποιο βράδυ του Αυγούστου, κάντε μία ευχή. Και μετά προσπαθήστε να την υλοποιήσετε εσείς οι ίδιοι!» 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις