About

Το σχόλιο του John Ellis μετά την επίσκεψή του στην Σχολή Χιλλ το 2016
                   
http://home.web.cern.ch/students-educators/updates/2014/12/cern-inspires-primary-school-students-play-protons

Η Τίνα Νάντσου έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1992 και είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Από το 1993 εργάζεται ως υπεύθυνη του εργαστηρίου φυσικής στη Σχολή Χιλλ, το αρχαιότερο σχολείο της Ελλάδας, το οποίο λειτουργεί από το 1831.
Ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) από το 2016, με κύρια δραστηριότητα την οργάνωση πειραμάτων Αστρονομίας για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.
Συνεργάζεται, επίσης, με το κέντρο ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΙΤΕ), στο οποίο διδάσκει το μάθημα «Επιστήμη για όλους. Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά» με συμμετοχή του Perimeter Int του Καναδά.
Είναι στην επιστημονική επιτροπή και μια εκ των συντονιστών του διεθνούς σχολείου σύγχρονης Φυσικής Το Σύμπαν για όλους σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Είναι συνεργάτης του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Ηταν για 3 χρονια παιδαγωγικά υπεύθυνη του προγράμματος "Playing with Protons" του πειράματος CMS στο CERN για την Ελλάδα.
Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
 Στο παρελθόν ήταν υπεύθυνη για το σενάριο, την παιδαγωγική επιμέλεια και την παρουσίαση της εκπαιδευτικής εκπομπής "Εφευρέτες Άμεσης Δράσης” που παρουσιάζονταν στη ΕΡΤ- ΝΕΤ.
Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στο Γεωτρόπιο της Ελευθεροτυπίας και στη Huffington Post.
Έχει συνεργαστεί με τη βραβευμένη από το Ίδρυμα Bill και  Melinda Gates Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη της Βέροιας και ήταν ειδική εμψυχώτρια στο Future Library του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου εκπαίδευσε εκατοντάδες μαθητές στις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.
Έχει μεταφράσει τη σειρά βιβλίων «Πανεπιστήμιο» για μικρά παιδιά των εκδόσεων Παπαδόπουλος («Αστροφυσική», «Η επιστήμη των πυραύλων», «Κβαντική φυσική για μικρά παιδιά»,«Γενική Θεωρία της Σχετικότητας», «Η φυσική του Νεύτωνα»).
Συνεργάζεται με το τμήμα εκπαίδευσης της WWF Ελλάς.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη διδακτική της αστρονομίας και την εκλαΐκευση της σύγχρονης φυσικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια και εκπαίδευση ενηλίκων.
Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο "Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά" με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών στην εκπαίδευση. Σε αυτό παρουσιάζονται θέματα σύγχρονης φυσικής προσεγγιζοντας τα με τρόπο κατανοητό και ελκυστικό για τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς , καθώς και αναλύει διδακτικά πειράματα φυσικής με απλά υλικά για όλους.
Υποστηρίζει θερμά την ιδέα ότι παρέχοντας το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, οι μαθητές προσεγγίζουν την επιστημονική σκέψη και μεθοδολογία καθώς και τις επιστημονικές ιδέες με μεγάλο ενθουσιασμό.
Το προσωπικό της blog, « Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά» tinanantsou.blogspot.gr  έχει μεγάλη απήχηση στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και έχει προταθεί ως σύνδεσμος από το Υπουργείο Παιδείας καθώς και από πολλά παιδαγωγικά τμήματα της χώρας.
Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στην κεντρική ιστοσελίδα του CERN.
http://home.web.cern.ch/students-educators/updates/2014/12/cern-inspires-primary-school-students-play-protons

http://home.web.cern.ch/students-educators/updates/2014/04/playing-protons-primary


Επιστημονικές Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ( ΙΕΕΕ Χplore)

Nantsou, T. (2020). Learning-by-Doing as an Educational Method of Conducting Experiments in Electronic Physics. 236–241. IEEE Xplore
DOI: 10.1109/EDUCON45650.2020.9125324

T. P. Nantsou, E. C. Kapotis and G. S. Tombras, "A Lab of Hands-on STEM Experiments for Primary Teachers at CERN," 2021 IEEE Global Engineering Education Conference (EDUCON), 2021, pp. 582-590, doi: 10.1109/EDUCON46332.2021.9453915.

T. P. Nantsou, E. C. Kapotis and G. S. Tombras, "Greek MOOC of Experiments with Simple Materials for Students Generates Significant Findings for Teachers and Physics Education," 2021 IEEE Global Engineering Education Conference (EDUCON), 2021, pp. 631-636, doi: 10.1109/EDUCON46332.2021.9453876.

Άρθρα σε Ελληνικά και διεθνή έντυπα και ιστοσελίδες

CERN website

http://home.web.cern.ch/students-educators/updates/2014/12/cern-inspires-primary-school-students-play-protons

http://home.web.cern.ch/students-educators/updates/2014/04/playing-protons-primary

http://cylindricalonion.web.cern.ch/blog/201608/playing-protons-engaging-teachers-engage-k-6-students-science-technology-and-innovation

https://cms.cern/news/cms-and-cern-inspire-uk-primary-school-teachers-play-protons

Media
http://www.ekathimerini.com/212323/article/ekathimerini/community/greek-teachers-learn-abcs-of-particle-physics-at-cern

http://www.huffingtonpost.gr/tina-nantsou/-_256_b_6423264.html

http://www.kathimerini.gr/863101/article/epikairothta/episthmh/daskaloi-sta-8rania-toy-cern

http://www.kathimerini.gr/763480/article/epikairothta/ellada/ta-ektakia-poy-ema8an-ta-mystika-toy-cern

http://www.tovima.gr/vimagazino/interviews/article/?aid=734781

http://www.kathimerini.gr/886976/article/epikairothta/episthmh/ta3idi-pros-th-gnwsh-me-paixnidi-kai-kefiΒιβλιοθήκη της Βέροιας 2012Λίγα λόγια για την ιστοσελίδα Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά

Η ιστοσελίδα Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά είναι μη κερδοσκοπική και υπάρχει χάρις στην προσωπική μου εργασία , μόνο για επιμορφωτικούς σκοπούς.
Παρουσιάζει πειράματα με απλά υλικά που μπορούν να γίνουν σε κάθε σπίτι, κατασκευές, εφευρέσεις , ειδήσεις από τον χώρο της φυσικής και γενικότερα των θετικών επιστημών και προσωπικές μου ιδέες και απόψεις.
Τα κείμενα , οι φωτογραφίες και τα βίντεο των πειραμάτων που παραουσιάζονται στο ιστολόγιο, έχουν γραφεί από εμένα και οποιαδήποτε αναδημοσίευση υλικού χρειάζεται την προσωπική μου άδεια .

Όλο το υλικό, κείμενα , φωτογραφίες και βίντεο υπόκεινται στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επομένως αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να υπάρχει:


Αναφορά προέλευσης — Πρέπει να αναφέρεται η προέλευση

www.tinanantsou.blogspot. gr

(με ενεργό σύνδεσμο και όχι σκέτη τη λέξη π.χ. πηγή).

Μη Εμπορική Χρήση — Δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έργο αυτό για εμπορικούς σκοπούς.

Όχι Παράγωγα Έργα — Δε μπορείτε να αλλοιώσετε, να τροποποιήσετε ή να δημιουργήσετε πάνω στο έργο αυτό.
Οι φωτογραφίες των πειραμάτων καθώς και τα βίντεο , είναι ερασιτεχνικά , τα έχω τραβήξει με φωτογραφική μηχανή τσέπης την ώρα που γίνεται το πείραμα μέσα στην τάξη ,και πολλές φορές δεν έχω την ευκαιρία να επαναλάβω την λήψη. Σκοπίμως δεν έχω αλλάξει τον ήχο στα βίντεο για να φαίνεται και η αντίδραση των παιδιών καθώς και τα σχόλιά τους κατά την διάρκεια του πειράματος.CERN Σεμινάριο καθηγητών 2013


Τα Blogs μου είναι το tinanantsou.blogspot.com , το κεντρικό ιστολόγιο με όλα τα θέματα που με ενδιαφέρουν ,καθώς και το tinanantsou.wordpress.com που περιέχει μόνον τα πειράματα και τις κατασκευές και το δημιούργησα πρόσφατα ,για να είναι πιο εύκολη η εύρεση των πειραμάτων. Τέλος κάνω μία προσπάθεια να μεταφράσω το υλικό μου στα αγγλικά καθώς και να κάνω μία συλλογή άρθρων που με ενδιαφέρουν στο ιστολόγιο physicswhynot.blogspot.gr

Θα με ενδιέφερε πολύ κάθε παρατήρησή σας ώστε να βελτιωθούν και τα τρία μου ιστολόγια.

MediaLab: Μαραθώνιος παρουσίασης του CERNΕκπαίδευση καθηγητών και δασκάλων στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Pierce
Η ιστοσελίδα Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά αφιερώνεται στους γονείς μου Πλάτωνα Νάντσο και Εύη Νάντσου για όλη την αγάπη και την στήριξή τους

Τίνα Νάντσου Φυσικός

Επικοινωνία- email : tinanantsou@gmail.com

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...