Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Απίστευτο τσουνάμι μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία – ήταν ο μεγαλύτερος σε 140 χρόνια

Απίστευτο τσουνάμι μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – ήταν ο μεγαλύτερος σε 140 χρόνια

Ο μεγαλύτερος σεισμός σε 140 χρόνια έγινε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ενώ και έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Ήταν μεγέθους 9 βαθμών και διάρκειας περίπου 2 λεπτών.
 Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 135 χλμ. από τις ακτές της πόλης Σεντάι. Ακολούθησε τσουνάμι 10 μέτρων στις βορειοανατολικές ακτές που προκάλεσε τεράστιες ζημιές, ενώ 4,5 εκατομμύρια σπίτια έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ιαπωνίας, ένας τόσο ισχυρός σεισμός σε ένα τόσο χαμηλό βάθος, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

και λίγη περισσότερη φυσική  . . .

Τσουνάμι : τεράστια παλιρροϊκά κύματα  που δημιουργούνται λόγω υποθαλάσσιων σεισμών. Λέγονται και κύματα μακράν του κόλπου , γιατί απομακρύνονται από το επίκεντρο του σεισμού με μεγάλη ταχύτητα και αναπτύσσονται σε ύψος στην ακτή ξεπερνώντας και τα 30 μέτρα.
Η ονομασία του, που αποτελεί διεθνή όρο, προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις τσου-νάμι (tsu, 津, harbor, λιμάνι και nami, 波, wave, κύμα), που θα μεταφράζονταν στα ελληνικά σαν «κύμα του λιμανιού». Η ονομασία αυτή δόθηκε από τους Ιάπωνες, που πλήττονται συχνά από αυτά, λόγω του ότι δεν γίνονται αντιληπτά και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα πλοία στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά είναι πολύ καταστρεπτικά όταν φθάσουν σε παράλιες περιοχές.

περισσότερα για το τσουνάμι της Ιαπωνίας  . . .


 physics 4u

wikipedia

Σύστημα καταγραφής και προειδοποίησης για τα Τσουνάμι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...