Ύπαρξη. Μήπως υπάρχει ένας εαυτός μου και αλλού στο Σύμπαν ίδιος ακριβώς με μένα;

Παράλληλες οικογένειες (Image: Jed Share/Getty)
Μακριά, πολύ μακριά, σε έναν γαλαξία με μια αξιοσημείωτη ομοιότητα με τον δικό μας Γαλαξία, υπάρχει ένα αστέρι που μοιάζει εντυπωσιακά σαν τον Ήλιο. Και ο τρίτος πλανήτης αυτού του άστρου μοιάζει σαν δίδυμος της Γης, στον πλανήτη δε αυτό ζει κάποιος που, για όλο τον κόσμο εκεί , είστε εσείς. Φαίνεται δε ίδιος με σας ,που διαβάζετε αυτό το άρθρο, ακριβώς το ίδιο κάνει και αυτός - στην πραγματικότητα, είναι συγκεντρωμένος στο να διαβάζει αυτή ακριβώς τη γραμμή που διαβάζεται και εσείς!

Περίεργο; Και μόλις έχω αρχίσει να γράφω το άρθρο. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας άπειρος αριθμός  γαλαξιών που μοιάζουν ακριβώς όπως ο δικό μας, που περιέχουν άπειρα αντίγραφα από εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μέχρι σήμερα στη ζωή , και  που είναι απολύτως όμοια με τα δικά σας.
Η ύπαρξη αυτών των παράλληλων κόσμων δεν είναι μόνο θεωρία για εντυπωσιασμό. Η ύπαρξη αυτή  δεν εξαρτάται από εξωτικές θεωρίες, αλλά από τη θεωρία για το πολυσύμπαν και είναι ερμηνεία των  «πολλαπλων κόσμων» της κβαντομηχανικής, στην οποία το Σύμπαν διακλαδώνεται συνεχώς. Πρόκειται για μια αναπόφευκτη συνέπεια της θεμελιώδους θεωρίας που έχουμε σήμερα για το  Σύμπαν.
Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται  κάποια εξήγηση. Το περισσότερο που μπορούμε να δούμε είναι η απόσταση που διανύει το φως ταξιδεύοντας μέσα  στο σύμπαν από τη γέννησή του 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Το φως από αντικείμενα σε μεγαλύτερη απόσταση  δεν έχει ακόμη φθάσει . Είναι πέρα ​​από τον κοσμικό μας ορίζοντα.
Ωστόσο, ξέρουμε ότι το Σύμπαν είναι μεγαλύτερο. Η ακτινοβολία που έχει απομείνει από την Μεγάλη Έκρηξη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι το σύμπαν πέρασε από μια φευγαλέα φάση υπερταχείας διαστολής , γνωστή ως πληθωρισμός. Και, σύμφωνα με τον πληθωρισμό, το Σύμπαν δεν είναι άπειρο.
Έτσι το  παρατηρήσιμο σύμπαν μας μπορεί να παρομοιαστεί με μια φούσκα ,  πέρα ​​από την οποία βρίσκεται ένας άπειρος αριθμός άλλων φυσαλίδων  που έχουν παρόμοιο περιορισμό στη  θέα. Η κάθε φυσαλίδα βίωσε την ίδια Μεγάλη Έκρηξη  και έχει τους ίδιους νόμους της φυσικής με εμάς. Ωστόσο, οι αρχικές συνθήκες ήταν κάπως διαφορετικές, ώστε  να δημιουργηθούν διαφορετικά αστέρια και γαλαξίες .
 Το να βρεθεί ένα άλλο σύμπαν σαν το δικό μας φαίνεται απίθανο. Ωστόσο, η κβαντομηχανική λέει μια διαφορετική ιστορία.Αν κάνουμε μία μεγέθυνση  θα διαπιστώσουμε  ότι το σύμπαν είναι κοκκώδες, με το χώρο να μοιάζει με σκακιέρα. Αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το παρατηρήσιμο σύμπαν μας - η δική μας φούσκα - περιελάμβανε μόνο μερικά "τετράγωνα" στη σκακιέρα. Έτσι, υπήρχαν μόνο λίγες θέσεις για την ύλη  που οδήγησαν στον σχηματισμό των σημερινών γαλαξιών .
Οι γειτονικές φυσαλίδες  περιέχουν μια ελαφρώς διαφορετική διάταξη της ύλης. Το ίδιο συμβαίνει  και με τις  γειτονικές τους φυσαλίδες. Και ούτω καθεξής. Τελικά όμως  θα ξεμείνουμε  από πιθανούς τρόπους για να τοποθετήσουμε την ύλη στις φυσαλίδες. Έτσι στο τέλος θα συναντήσουμε την ίδια  φούσκα με τη δική μας. Δηλαδή υπάρχει ένας πεπερασμένος  αριθμός τρόπων που μπορεί να επαναληφθεί αυτή η ιστορία. Δεδομένου ότι το σύμπαν είναι άπειρο, πρέπει να υπάρχει άπειρος αριθμός  ιστοριών ακριβώς όπως η δική μας, συν ένα άπειρο αριθμό διαφορετικών από αυτές.
Αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε αρκετά μακριά προς κάθε κατεύθυνση , θα συναντούσαμε ένα σύμπαν ταυτόσημο μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια, θα συναντούσαμε ακόμη και εσάς. Ο Max Tegmark του  Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης έχει υπολογίσει ότι για να βρούμε το ακριβές αντίγραφό μας πρέπει να ταξιδέψουμε 
101028 μέτρα .
Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρεθούμε εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε αυτό το  περίεργο  συμπέρασμα είναι, να δεχθούμε ότι  θεωρίες που έχουμε δημιουργήσει για την  κοσμολογία και την κβαντική θεωρία είναι λάθος. Σας προκαλεί αυτό ανησυχία; Δεν είστε μόνοι. Ο κοσμολόγος Alexander Vilenkin του Πανεπιστημίου Tufts Medford της Μασαχουσέτης, o όποιος έχει ασχοληθεί με αυτές τις  ιδέες για περισσότερα από 25 χρόνια λέει . "Ποτέ δεν ήμουν ευχαριστημένος με την ιδέα ότι υπάρχει ένας άπειρος αριθμός Αlexander Vilenkins εκεί έξω». «Δυστυχώς, νομίζω ότι είναι πιθανό να είναι αλήθεια."



Πηγή : New Scientist         
Ελεύθερη μετάφραση- επιλογή : Τίνα Νάντσου

Σχόλια

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον!

    Να και δύο papers του Max Tegmark:
    The Mathematical Universe (http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0704/0704.0646v2.pdf)
    και
    Shut up and calculate (http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0709/0709.4024v1.pdf)

    Επίσης ένα πολύ κατατοπιστικό video , στο οποίο συμμετέχουν ο Michio Kaku, ο Alex Filippenko και ο Max Tegmark:
    The Universe - Multiverse Parallel Universes (http://www.youtube.com/watch?v=4KsHo2AKPgA&feature=related)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Γιάννη μου, πάντα μπροστά απορώ που τα ξετρυπώνεις όλα. Θα τα ψάξω και θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις