Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στις 15 Ιανουαρίου το Fobos-Grunt πέφτει στη Γη

Καλλιτεχνική απεικόνιση της «φλογερής» εισόδου του Fobos-Grunt στην ατμόσφαιρα της Γης

Το ογκώδες διαστημικό σκάφος Fobos-Grunt, το οποίο απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα του για Άρη και παραμένει κολλημένο σε γήινη τροχιά, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα στις 15 Ιανουαρίου, εκτιμά τώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Fobos-Grunt είναι το μεγαλύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ. Έχει βάρος 14,6 τόνους, από τους οποίους οι 12 τόνοι είναι υδραζίνη και τετροξείδιο του αζώτου, εξαιρετικά τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα.

Αν τα καύσιμα αυτά έχουν παγώσει λόγω του ψύχους στο Διάστημα, ένα μέρος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το έδαφος. Αν όμως παραμένουν σε υγρή μορφή, το πιθανότερο είναι ότι θα καούν κατά την πύρινη κάθοδο στην ατμόσφαιρα.


Κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταπέσει η αποτυχημένη αποστολή. To Fobos-Grunt κινείται σε ασταθή τροχιά με γεωγραφικό πλάτος που κυμαίνεται από τις 51 μοίρες βόρεια μέχρι τις 51 μοίρες νότια -χοντρικά, μια ζώνη από το Λονδίνο στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι την Παταγονία της Χιλής στο Νότιο Ημισφαίριο.

Δεδομένου όμως ότι το 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό, το πιθανότερο είναι ότι τα συντρίμμια δεν θα πέσουν σε ανθρώπινα κεφάλια.

Την ημερομηνία της 15ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε σε ρωσικά μέσα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Αλεξέι Ζολοτούκιν. Τόνισε πάντως ότι η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει από «εξωτερικούς παράγοντες» και ότι ο στρατός παρακολουθεί στενά τη φθίνουσα τροχιά του σκάφους.

Το Fobos-Grunt θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια.


Πηγή: Το Βήμα Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...