Το πρώτο ουίσκι που ωριμάζει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

To πείραμα πραγματοποιείται σε ειδικά ράφια που παραμένουν μόνιμα στο σταθμό (Πηγή: NanoRacks) 
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι ανοιχτός σε έρευνες της βιομηχανίας, όμως οι εταιρείες που πραγματοποιούν πειράματα σε τροχιά δεν είναι πάντα αυτές που θα περίμενε κανείς. Ένα σκοτσέζικο αποστακτήριο έστειλε συστατικά για ουίσκι στο σταθμό και περιμένει να δει τι γεύση θα αποκτήσει με την ωρίμανσή του τα επόμενα χρόνια.


To πείραμα πραγματοποιείται με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας NanoRacks, η οποία μεσολαβεί στη NASA για την αποστολή ιδιωτικών πειραματικών φορτίων στον ISS.

Όπως εξήγησαν εκπρόσωποι της εταιρείας στο Διεθνές Κέντρο Επιστημών του Εδιμβούργου, το αποστακτήριο Ardbeg της Σκωτίας εκτόξευσε φιάλες που περιέχουν συστατικά του ανώριμου ουίσκι, μαζί με καρβουνιασμένο ξύλο βελανιδιάς, το οποίο δίνει στο ποτό ιδιαίτερη γεύση.

Bill Lumsden said the experiment would throw new light on the effect of gravity on the maturation process

Οι φιάλες περιέχουν ένα μείγμα τερπενίων, μιας κατηγορίας φυτικών μορίων που συχνά έχουν έντονο άρωμα και αποτελούν συστατικά πολλών αιθέριων ελαίων.

«Πραγματοποιώντας πειράματα σε περιβάλλον μικροβαρύτητας για την αλληλεπίδραση των τερπενίων και άλλων μορίων, θα μάθουμε πολύ περισσότερα για τις γεύσεις και τα αρώματα, ακόμα και για εφαρμογές όπως τα τρόφιμα και τα αρώματα» δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Τζόνσον, τεχνικός διευθυντής της NanoRacks.

Ποιος ξέρει; Ίσως τελικά η Ardbeg αποφασίσει να αλλάξει τη διαδικασία που ακολουθεί εδώ και 300 χρόνια και να μεταφέρει την παραγωγή σε τροχιά.
The Ardbeg Distillery has been producing whisky for more than 300 years

Σχόλια