Πείραμα: Απλό πυροτέχνημα

αν θέλετε να στρέψετε όλα τα βλέμματα την ανάσταση...
Φοράμε πάντα προστατευτικά γυαλιά κατά την διάρκεια του πειράματος
Προσοχή ! Το πείραμα πρέπει να γίνει σε χώρο που δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά και πρέπει να φοράμε προστατευτικά γυαλιά ή γυαλιά Ηλίου όταν το εκτελούμε για να προστατευτούμε από πιθανούς σπινθήρες. Το πείραμα πρέπει να εκτελείται με την παρουσία ενήλικα!Υλικά

1 μπαταρία
σύρμα κουζίνας που μοιάζει με τον κότσο της γιαγιάς
προστατευτικά γυαλιά ή γυαλιά Ηλίου
γάντια φούρνου
Είχαμε πολλούς θαυμαστές όταν κάναμε το πείραμα στην αυλή του σχολείου μας!

Βήματα

1. Ξεδιπλώνουμε σε μήκος το σύρμα κουζίνας. Φοράμε τα προστατευτικά γυαλιά μας.
2. Απλώνουμε αλουμινόχαρτο στην επιφάνεια που θα κάνουμε το πείραμα ή κάνουμε το πείραμα σε έναν ανοιχτό χώρο που δεν έχει εύφλεκτα υλικά όπως φύλλα, κλαδιά ξερά κτλ.
3. Ακουμπάμε τους δύο πόλους της μπαταρίας μας στο άκρο του σύρματος. Τι παρατηρούμε;
Το σύρμα ανάβει .
Αν φυσίξουμε το σύρμα ή το περιστρέψουμε ανάβει περισσότερο. Γιατί συμβαίνει αυτό;και λίγη περισσότερη φυσική . . .

Βραχυκύκλωμα είναι το κοντό κύκλωμα. Όταν ακουμπάμε την μπαταρία στο σύρμα γίνεται ένα βραχυκύκλωμα και επειδή το σύρμα μας είναι λεπτό πιάνει φωτιά! Όταν περιστρέφουμε το σύρμα η καύση είναι πιο έντονη γιατί έχει περισσότερο οξυγόνο και έτσι το πυροτέχνημα μας γίνεται πιο εντυπωσιακό!
Το ρεύμα περνά από τον πιο σύντομο δρόμο .

Το βραχυκύκλωμα μπορεί να προκληθεί ελεγχόμενα ή τυχαία. Το ελεγχόμενο βραχυκύκλωμα απενεργοποιεί μια συσκευή (αλλά αυτή διατηρεί ηλεκτρικό δυναμικό στα άκρα της). Το τυχαίο βραχυκύκλωμα μπορεί να προκληθεί από φθορά, τεχνικό σφάλμα ή άλλους παράγοντες.

Στις πιο ανώδυνες περιπτώσεις βραχυκυκλώματος, αδειάζει γρήγορα η μπαταρία (αυτές οι μικρές σπιθούλες! ...) και σταδιακά υπερθερμαίνεται η μπαταρία με κίνδυνο να σκάσει.

Σε χειρότερες περιπτώσεις (π.χ. αν αντί της πλακέ μπαταρίας των 4,5V είχαμε μια μπαταρία αυτοκινήτου) υπερθερμαίνεται σχεδόν αμέσως το καλώδιο και σου καίει τα χέρια ή παίρνει φωτιά η μόνωση.

Οι παλαιότεροι ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτου (τώρα πια έχουμε ... computerized διάγνωση για να την πληρώνουμε χρυσή!) δεν φορούσαν ποτέ δακτυλίδια, βέρες, σταυρούς, βραχιόλια όταν έβαζαν χέρι στο χώρο της μηχανής, για να αποφύγουν τα εγκαύματα από τυχόν βραχυκυκλώματα στα εκτεθειμένα καλώδια.

(Και φυσικά δεν παίζουμε με τα 220V!!)

Αν θέλετε περισσότερα για το βραχυκύκλωμα κάντε κλικ Θέματα Φυσικής.
(Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους Διονύση Μητρόπουλο και τον Βαγγέλη Κουντούρη για τις εξαιρετικές παρατηρήσεις τους.)Διάρκεια πειράματος : 15 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 1/5
Εφαρμογή : Ε' τάξη Ηλεκτρισμός Γ' Γυμνασίου Ηλεκτρικά Κυκλώματα Χημεία Β' Γυμνασίου Χημικές Αντιδράσεις

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις