Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Συσκευή βγαλμένη από το Star Trek

Ερευνητής στον Καναδά αναπτύσσει συσκευές που θυμίζουν το θρυλικό «τρικόρντερ» (tricorder) που χρησιμοποιούσαν για αναλύσεις και διαγνώσεις οι πρωταγωνιστές του Star Trek.

 Ο Πίτερ Γιάνσεν κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη μιας συσκευής που θα μπορεί να πραγματοποιεί πολλές και διαφορετικού είδους μετρήσεις και αναλύσεις. 

Η μάχη των τρικόρντερ


Ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Qualcomm ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ότι χρηματοδοτεί με δέκα εκατομμύρια δολάρια την... tricorder εκδοχή των γνωστών βραβείων X-Prize τα οποία θεσπίστηκαν αρχικά για την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού σκάφους. O διαγωνισμός «Tricorder Χ-Prize Contest» αναζητεί μια μικρή φορητή συσκευή ιατρικών διαγνώσεων.

Ο Γιάνσεν έχει ήδη κατασκευάσει δύο μοντέλα tricorder τα οποία ονομάζει Mark 1 και Mark 2 αναφέροντας ότι μπορούν να πραγματοποιούν με ακρίβεια διάφορες μετρήσεις. Ο ίδιος τις χαρακτηρίζει ως ένα είδος «προηγμένου ελβετικού σουγιά» και υποστηρίζει ότι μπορούν να πραγματοποιούν ατμοσφαιρικές και άλλες περιβαλλοντικές μετρήσεις όπως θερμοκρασία, πίεση, υγρασία κ.α.
Μπορούν επίσης να κάνουν ηλεκτρομαγνητικές μετρήσεις για να ελέγχούν μαγνητικά πεδία αλλά και μετρήσεις αποστάσεων, θέσης και κίνησης. Ο Γιάνσεν δεν έχει δώσει τις συσκευές του για να δοκιμαστούν από κάποιους ειδικούς αλλά έχει αναρτήσει σε δικτυακό τόπο σχέδια και λεπτομέρειες των συσκευών του.

Οπως αναφέρει συνεχίζει να κάνει βελτιώσεις στις συσκευές αυτές και σύντομα θα είναι έτοιμο το Mark 4 το οποίο όπως αναφέρει θα είναι ακόμη πιο προηγμένο και αποτελεσματικό από τα προηγούμενα ενώ ταυτόχρονα το κόστος της κατασκευής του δεν θα ξεπερνάει τα 200 δολάρια.


Πηγή: Το Βήμα
http://www.tricorderproject.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...