Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ένας «Τιτάνας» στην κορυφή της κατάταξης των υπερυπολογιστών

Ο «Τιτάνας», ο υπερυπολογιστής του Oak Ridgew National Laboratory, που υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας, είναι δέκα φορές ισχυρότερος από τον προκάτοχό του, Jaguar, και θα συνεισφέρει με την τεράστια υπολογιστική ισχύ του στην επιστημονική έρευνα, αξιοποιώντας τεχνολογίες που είχαν αρχικά αναπτυχθεί για συστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών. (Πηγή: Oak Ridgew National Laboratory)
Στην κορυφή του Top500 της κατάταξης των υπερυπολογιστών παγκοσμίως βρίσκεται ο «Titan», ο υπερυπολογιστής του Oak Ridge National Laboratory, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Στίβεν Τσου.
Ο «Τιτάνας», που υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας, είναι δέκα φορές ισχυρότερος από τον προκάτοχό του, Jaguar, και θα συνεισφέρει με την τεράστια υπολογιστική ισχύ του στην επιστημονική έρευνα, αξιοποιώντας τεχνολογίες που είχαν αρχικά αναπτυχθεί για συστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας πλέον έχει στην κατοχή του πέντε από τα 20 ισχυρότερα συστήματα στον κόσμο, με τον Sequoia στο Lawrence Livermore National Laboratory, που χρησιμοποιείται για εξομοιώσεις που έχουν σκοπό την επιμήκυνση της «ζωής» πυρηνικών όπλων, να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Οι άλλοι υπερυπολογιστές είναι ο Mira, στο Ιλινόι (τέταρτη θέση), ο Cielo στο Λος ’λαμος, Νέο Μεξικό (18η θέση) και ο Hopper στο Lawrence Berkeley National Laboratory στην Καλιφόρνια (19η θέση).
«Το έθνος που βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου στους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων θα έχει πλέον ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε μία ευρεία γκάμα τομέων, όπως η εθνική άμυνα, η επιστήμη, η ιατρική, η ενέργεια κ.α» είπε ο Τσου. «Ο Titan μπαίνει στην ομάδα των κορυφαίων υπολογιστών του υπουργείου, για να εξοπλίσει τους ερευνητές του έθνους με τα μέσα που χρειάζονται για να κρατήσουν τις ΗΠΑ στην αιχμή της καινοτομίας».
Ο Titan χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό «συμβατικών» επεξεργαστών (CPU) με επεξεργαστές νέας τεχνολογίας GPU, οι οποίοι αναπτύχθηκαν αρχικά για gaming εφαρμογές. Από τους υπολογιστές του Top500, 62 χρησιμοποιούν την «υβριδική» τεχνολογία συνδυασμού CPU - GPU. Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ταχύτητες υπολογισμών για τον υπολογιστή: στο τεστ Linpack, που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των υπολογιστών του Top500, ο «Τιτάνας» του αμερικανικού υπουργείο Ενέργειας άγγιξε την ταχύτητα των 17.59 petaflops (17.590 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο), ενώ η θεωρητική του ταχύτητα ανέρχεται στα 27.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όσον αφορά το μέγεθος και την απαιτούμενη ενέργεια, ο Titan δεν είναι μεγαλύτερος από τον Jaguar, ενώ έχει ελαφρώς μόνο μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις.Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...