Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

To ευρωπαϊκό BepiColombo θα μελετήσει τον καυτό Ερμή

To BepiComombo σε τροχιά γύρω από τον Ερμή (Kαλλιτεχνική απεικόνιση: ESA)
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της αποστολής BepiColombο. Το σκάφος θα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αντέχει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το BepiColombο θα μπορεί να αντέχει και να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα σε θερμοκρασίες 430 βαθμών Κελσίου.

Η κατασκευή του σκάφους την οποία έχει αναλάβει ο ευρωπαϊκός κολοσσός αεροδιαστημικής τεχνολογίας EADS Astrium ολοκληρώθηκε και το BepiColombo παρουσιάστηκε πριν από λίγα 24ωρα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Αυτό που απομένει είναι τοποθετηθούν στο σκάφος ορισμένα από τα όργανα που θα το εξοπλίσουν.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ESA το BepiColombο θα ξεκινήσει το ταξίδι του για τον Ερμή το 2014. Ο Ερμής είναι ο κοντινότερος στον Ηλιο πλανήτης. Είναι ο λιγότερο εξερευνημένος βραχώδης πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος γι αυτό και η αποστολή κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική.
Από την προετοιμασία του BepiColombo σε εργαστήριο της ESA στην Ολλανδία (Πηγή: ESA/Anneke Le Floch)
Το BepiColombο είναι το τρίτο σκάφος που θα ταξιδέψει στον Ερμή για να τον μελετήσει. Η προσπάθεια των κατασκευαστών ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφού το σκάφος θα δέχεται θερμότητα τόσο από τον Ηλιο όσο και από τον ίδιο τον Ερμή. Ετσι είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις οποίες θα είναι εκτεθειμένο να διατηρεί στο εσωτερικό του θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου για να μην υποστούν κάποια ζημιά τα όργανά του.

Το BepiColombο θα φέρει ένα μεγάλο σύστημα ψύξης (η διάμετρος του οποίου θα είναι περίπου 4 μέτρα) ώστε να διατηρεί χαμηλά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Το BepiColombο θα κάνει πλήθος ερευνών στον Ερμή. Ανάμεσα στα άλλα θα τραβήξει μεγάλης λεπτομέρειας φωτογραφίες της επιφάνειας του Ερμή (τις πιο λεπτομερείς μέχρι σήμερα) και θα προσπαθήσει να διαπιστώσει από τι είναι φτιαγμένη η επιφάνεια του πλανήτη. Το BepiColombo θα κουβαλάει μαζί του και έναν μικρό Ιαπωνικό δορυφόρο που θα απελευθερωθεί μόλις το σκάφος μπει σε τροχιά στον Ερμή. Ο δορυφόρος θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο του Ερμή.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...