Αφροδίτη Δίας Ερμής σε τριγωνικό σχηματισμό 25-27 Μαΐου

Μία από τις πιο όμορφες πλανητικές συνόδους της χρονιάς θα μπορούμε να παρατηρήσουμε τις επόμενες ημέρες.
Η Αφροδίτη, ο Δίας και ο Ερμής θα σχηματίζουν έναν διαφορετικό τριγωνικό σχηματισμό κάθε ημέρα ενώ για αρκετές ακόμα ημέρες, και τον Ιούνιο, θα βρίσκονται στην ίδια περιοχή σε απόσταση 2-3 μοιρών σχηματίζοντας διάφορα σχήματα. Στις 28/5 ο Δίας και η Αφροδίτη θα βρεθούν σε μόλις μια μοίρα απόσταση.
                                  
Για να τους δούμε κοιτάμε μετά τη δύση του ήλιου, δυτικά-βορειοδυτικά. Ο σχηματισμός αναμένεται να γίνει ορατός σταδιακά μετά τις 21:00 ενώ οι πλανήτες θα αρχίζουν να δύουν κατά τις 22:00. Και οι τρεις πλανήτες θα είναι πολύ λαμπροί, με αρνητικό φαινόμενο μέγεθος. Η Αφροδίτη θα έχει φ.μ. -3,9, ο Δίας -1,9 και ο Ερμής -0,85 που θα είναι ο πιο δύσκολα ορατός από τους τρεις πλανήτες και ίσως αργήσει να φανεί στο λυκόφως.

Το φαινόμενο θα είναι εύκολα ορατό χωρίς οπτικά βοηθήματα, εντυπωσιακό με κιάλια και επίσης εύκολο να φωτογραφηθεί αυτόνομα ή σε συνδυασμό με επίγειο τοπίο σε έναν ανεμπόδιστο ορίζοντα.

Δείτε πληροφορίες και στο Sky & Telescope: http://www.skyandtelescope.com/observing/home/The-May-June-2013-Planet-Dance-192020551.html

Πηγή: Astrovox

Σχόλια