Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Βενζίνη από μικρόβια έφτιαξαν Νοτιοκορεάτες επιστήμονες


Νοτιοκορεάτες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας (KAIST), κατάφεραν να παράγουν βενζίνη από γενετικά τροποποιημένα μικρόβια.
Συγκεριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Sang Yup Lee του τμήματος Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής, δημιούργησαν αλκάνια με τη βοήθεια μικροβίων, μέσω της μεταβολικής μηχανικής και παρήγαγαν βενζίνη. Τα αλκάνια είναι μόρια υδρογονανθράκων, που αποτελούνται από άτομα άνθρακα και υδρογόνου, και αποτελούν το βασικό συστατικό της βενζίνης. Η τεχνολογία παραγωγής καυσίμων με μικρόβια αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το 2010, και στο παρελθόν ερευνητές είχαν καταφέρει με τη βοήθεια τροποποίησης του μεταβολισμού των βακτηριδίων E.coli, να παράγουν μακριά μόρια αλκανίων (με 13 έως 17 άνθρακα), τα οποία είναι κατάλληλα για την παραγωγή ντίζελ.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Sang Yup Lee (Μελέτη της ομάδας του δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature) τα αλκάνια που παράγονται με τη νέα τεχνική βιοσύνθεσης έχουν διαφορετική σύσταση από τη συμβατική βενζίνη, ωστόσο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή και άλλων μορίων υδρογονανθράκων.
«Είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας για την παραγωγή βενζίνης με βιώσιμο τρόπο. Η ερευνητική ομάδα μου ήδη εργάζεται για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της τεχνικής παραγωγής βιο-βενζίνης, που ακόμα είναι χαμηλή. Ο επόμενος στόχος μας είναι να παράγουμε τρία γραμμάρια ανά λίτρο βενζίνης ανά ώρα και στη συνέχεια να το αυξήσουμε σε 10 ή ακόμα και 20 γραμμάρια και τότε θα έχουμε κάνει βήματα μπροστά»

Πηγή: Nature, wsj.com Εnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...