Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Εξωπλανήτης, μόνος, πλέει

Ο αέριος εξωπλανήτης PSO J318.5-22, όπως ονομάζεται, απέχει 80 έτη φωτός από τη Γη, σχηματίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια -δηλαδή θεωρείται νεογέννητος- και έχει μάζα έξι φορές εκείνης του Δία.

«Δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν πλανήτη να 'πλέει' ελεύθερα στο διάστημα και να μοιάζει με αυτόν. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των νεαρών πλανητών που έχουν βρεθεί γύρω από άλλα αστέρια, αλλά περιπλανάται εκεί έξω ολομόναχος», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Michael Liu του Ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης στο Μανόα.
Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters, εντόπισαν τον εξωπλανήτη από την αχνή και μοναδική φασματική υπογραφή του χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1, το όποιο βρίσκεται στο ηφαίστειο Haleakala, στο νησί Μάουι της Χαβάης.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο πλανήτης ενδέχεται να έχει την χαμηλότερη μάζα από όλους τους γνωστούς πλανήτες που περιπλανώνται ελεύθερα.
Άλλα τηλεσκόπια στη Χαβάη έδειξαν ότι ο πλανήτης έχει παρόμοιες ιδιότητες με εκείνες των αέριων γιγάντων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα, αλλά ο PSO J318.5-22 δεν έχει παρέα κάποιο άστρο.
Την περασμένη δεκαετία, οι ερευνητές εντόπισαν περί τους χίλιους εξωηλιακούς πλανήτες με έμμεσες μεθόδους παρατήρησης, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από νεαρά άστρα μικρότερα των 200 εκατομμυρίων ετών κι επομένως υπερβολικά φωτεινά.

Πηγή: AFP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...