«Άφιξη» της Ινδίας στον «Κόκκινο Πλανήτη»

Στο ιδιαίτερο «κλαμπ του Άρη» εισήλθε η Ινδία, καθώς το διαστημόπλοιο της αποστολής MOM (Mars Orbiter Mission) της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας (ISRO) εισήλθε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη».Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του space.com, το εν λόγω επίτευγμα καθιστά την Ινδία την τέταρτη «οντότητα», μετά τιςΗΠΑ, την ESA και την πρώην Σοβιετική Ένωση, που θέτει επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη ένα διαστημόπλοιο.
Το σκάφος της αποστολής, το οποίο ονομάζεται «Mangalyaan» («σκάφος του Άρη» στα σανσκριτικά) πραγματοποίησε μία πτήση εισόδου σε τροχιά διαρκείας 24 λεπτών το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ινδίας), σημαίνοντας το τέλος ενός ταξιδιού διαρκείας δέκα μηνών, το οποίο είχε ξεκινήσει με την εκτόξευσή του στις 5 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Κυριακή η NASA είχε ανακοινώσει ότι το διαστημόπλοιό της MAVEN τέθηκε επίσης επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Η ISRO ανακοίνωσε την επιτυχία της με ένα «παιχνιδιάρικο» tweet: «Τι είναι κόκκινο, είναι πλανήτης και είναι το επίκεντρο της τροχιάς μου;», το οποίο ακολουθήθηκε από άλλα δύο σε παρεμφερές ύφος: «θα επιστρέψω μετά το πρωινό. Ωραίο το φως του ήλιο. Κάνει καλό στη μπαταρία σου» και - κάνοντας mention το Curiosity της NASA- «Τι γίνεται, Mars Curiosity; Να είμαστε σε επαφή. Εδώ κοντά θα είμαι».
Η αποστολή ΜΟΜ, αξίας μόλις (για τα δεδομένα της εξερεύνησης του Διαστήματος) 74 εκατ. δολαρίων, έχει ως στόχο κυρίως την επίδειξη τεχνολογίας- ότι η Ινδία είναι σε θέση να στείλει ένα διαστημόπλοιο στον Άρη. Ωστόσο, το σκάφος διαθέτει επίσης κάμερα και επιστημονικά όργανα, που θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Σχόλια