Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Νέα προσομοίωση επανδρωμένης αποστολής στον Άρη

Ξεκίνησε εδώ και δύο 24ωρα, με σκοπό να διαρκέσει 8 μήνες, μια νέα προσομοίωση των συνθηκών που θα ζήσουν οι αστροναύτες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή με προορισμό τον πλανήτη Άρη. Η δοκιμή χρηματοδοτείται από τη ΝΑΣΑ και διεξάγεται στις εγκαταστάσεις Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (γνωστές ως «Hi-Seas») στη Χαβάη, για να μελετηθεί πώς θα αντιδρούσε μία ομάδα ανθρώπων στην περίπτωση που θα χρειαζόταν να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένη σε έναν μικρό χώρο και εν πολλοίς αποκομμένη από τον έξω «κόσμο».
Το ερώτημα αυτό αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία μιας πραγματικής μελλοντικής αποστολής στον Άρη. Κι αυτό γιατί μόνο το «ταξίδι» μέχρι τον Άρη θα διαρκέσει 6 μήνες, ενώ μετά την παραμονή τους στον «Κόκκινο Πλανήτη», οι αστροναύτες θα χρειαστούν άλλους 6 μήνες για να επιστρέψουν στη Γη.
Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για τη δοκιμή, εκτός από τα διάφορα τεχνολογικά εμπόδια που χρειάζεται να λυθούν, θα πρέπει να διασφαλισθεί πως οι αστροναύτες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες απομόνωσης που θα αντιμετωπίσουν. «Μέχρι σήμερα, δεν είναι πλήρως κατανοητό το ψυχολογικό ρίσκο που ενέχει μια τέτοια αποστολή και πώς ενδεχομένως αυτό μπορεί να μετριασθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κιμ Μπίνστεντ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Χαβάης και επικεφαλής της ομάδας που επιβλέπει το πείραμα. «Η ΝΑΣΑ δεν πρόκειται να εγκρίνει ποτέ την εξερεύνηση του Άρη, αν δεν έχει πρώτα απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...