Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Η ύψιστη διάκριση για Αμερικανό επιστήμονα σε τρεις μαθηματικούς


Τρεις κορυφαίοι μαθηματικοί είναι ανάμεσα στους δέκα επιστήμονες που έλαβαν φέτος τη μεγαλύτερη αμερικανική τιμητική διάκριση για έναν επιστήμονα, το περίφημο National Medal of Science. Πρόκειται για τον Alexandre Chorin από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, τον Thomas Kailath από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και τον David Blackwell (απεβίωσε το 2010), επίσης από Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Τα μετάλλια θα απονεμηθούν, από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε ειδική τελετή που θα γίνει στο Λευκό Οίκο.
Ο Alexandre Chorin τιμάται για τη σημαντική δουλειά του στον τομέα της Υπολογιστικής Ρευστομηχανικής, η οποία βοήθησε στην κατανόηση του φαινομένου της τύρβης και του υπολογισμού όταν έρχεται αντιμέτωπος με την αβεβαιότητα. Ειδικότερα, ο Chorin θεωρείται ο επιστήμονας που έχει συμβάλλει, περισσότερο από κάθε άλλον, στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των Εφαρμοσμένων Υπολογιστικών Μαθηματικών.
Το σημαντικό ερευνητικό έργο του Thomas Kailath εκτείνεται σε διαφόρων ειδών πεδία: από τη Θεωρία Πληροφορίας, τα Γραμμικά Συστήματα και την Επεξεργασία Σήματος, στη Θεωρία Πιθανοτήτων, τη Στατιστική, τη Θεωρία Πινάκων και τη Θεωρία Τελεστών.
Η συμβολή του David Blackwell, του πρώτου μαύρου καθηγητή στο Μπέρκλεϊ, στην επιστήμη επικεντρώνεται στη Θεωρία Πιθανοτήτων, τη Στατική και τη Θεωρία Παιγνίων. Ο Blackwell ήταν, επίσης, ο πρώτος μαύρος επιστήμονας που έγινε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...