Αντίο στον εφευρέτη του laser Charles Townes


Ο Charles Townes, ο κορυφαίος επιστήμονας που βραβεύτηκε το 1964 με το Νόμπελ Φυσικής για την εφεύρεση του λέιζερ, πέθανε προχθές σε ηλικία 99 ετών στο Όκλαντ των ΗΠΑ. Η ιδέα της επαναστατικής ανακάλυψης που διαμόρφωσε την εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης και βρήκε εφαρμογή σε ετερόκλητους τομείς, από την ιατρική και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την ψυχαγωγία, συνάντησε τον φυσικό σε μια απρόσμενη στιγμή.Ο Τownes, ο οποίος γεννήθηκε στη Νότια Καρολίνα, αφηγούνταν με ενθουσιασμό ότι η αρχική σκέψη που τον οδήγησε στην ανακάλυψη του λέιζερ, την εκπομπή μιας δέσμης φωτός με συγκεκριμένο μήκος κύματος που διαδίδεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, τον συνάντησε ενώ καθόταν στο παγκάκι ενός πάρκου με ανθισμένες αζαλέες στην Ουάσινγκτον. Ήταν την άνοιξη του 1951, στα 35 του χρόνια.
Το 1954 ο Townes και οι μαθητές του δημιούργησαν μια συσκευή, την οποία ονόμασαν μέιζερ η οποία, κάποια χρόνια αργότερα, μετεξελίχθηκε για να προκύψει η εκπομπή των ακτίνων οπτικού φωτός λέιζερ. Η συνεισφορά του Townes, με τη χρήση των μέιζερ και των λέιζερ, στην αστρονομία υπήρξε, επίσης, σημαντική : με τη βοήθεια των συναδέλφων του κατάφερε να εντοπίσει περίπλοκα μόρια στο διαστρικό διάστημα και να μετρήσει τη μάζα της γιγάντιας μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας.
Ο Charles Townes δίδασκε στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Berkeley και συμμετείχε στο εργαστήριο Διαστημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου περισσότερο από 50 χρόνια. Ανάμεσα στα θέματα που τον απασχόλησαν έντονα στη ζωή του ήταν και η σχέση της επιστήμης με τη θρησκεία, για την οποία έλεγε : «Εάν το σύμπαν έχει κάποιο σκοπό ή κάποιο νόημα, αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη δομή και τη λειτουργία του, και ως εκ τούτου και στην επιστήμη».


Πηγή : The Guardian  Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις