Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

Η πρώτη Πανσέληνος του καλοκαιριού!


Σήμερα 2 Ιουνίου 2015, στις 7:19μμ ακριβώς, θα έχουμε την πρώτη πανσέληνο του καλοκαιριού. Η Γη θα βρεθεί ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο με αποτέλεσμα να βλέπουμε από τη Γη τον πλήρη φωτισμένο δίσκο της Σελήνης.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της τροχιάς τους, η Σελήνη η Γη και ο Ήλιος δε θα βρίσκονται βέβαια ακριβώς σε μία ευθεία γραμμή. Αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε αναγκαστικά «έκλειψη Σελήνης» μια που η Σελήνη θα περνούσε τη στιγμή της πανσελήνου μέσα στη σκιά της Γης.
Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο το οποίο έχουμε όλοι παρατηρήσει αλλά ίσως δεν έχουμε σκεφτεί ιδιαίτερα είναι ότι ενώ η Σελήνη γυρίζει γύρω από τη Γη έχει πάντοτε στραμμένη προς εμάς την ίδια της πλευρά. Δε μπορούμε να δούμε ποτέ την πίσω πλευρά της Σελήνης. Αυτό συμβαίνει διότι η Σελήνη συγχρόνως περιστρέφεται και γύρω από τον άξονά της με περίοδο περιστροφής σχεδόν ίση με την περίοδο περιφοράς της γύρω από τη Γη. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στη δύναμη της βαρύτητας και τις λεγόμενες παλιρροιακές δυνάμεις που ασκούνται ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη.
Ο Σεληνιακός ή «συνοδικός» μήνας, το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο πανσελήνους, έχει διάρκεια 29.5 ημέρες.
Στο video που ακολουθεί μπορούμε να δούμε ολόκληρη τη Σελήνη, ακόμη και την πίσω της πλευρά, όπως την κατέγραψε η αποστολή Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA, η οποία εκτοξεύτηκε το 2009 και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη καταγράφοντας με εντυπωσιακή ακρίβεια τις λεπτομέρειες της επιφάνειάς της.

Πηγή: Vassilis Charmandaris Ελληνική Αστρονομική Ένωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...