Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Τα «βαρυτικά κύματα» που ανίχνευσε το LIGO αποδείχθηκε πως ήταν σεισμικά κύματα!


Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Όπως ο Joseph Weber το 1969 ανακοίνωσε λανθασμένα ότι ο ανιχνετυτής του κατέγραφε γεγονότα που αντιστοιχούσαν σε βαρυτικά κύματα, έτσι και το πείραμα LIGO τελικά κατέγραφε ταπεινά γήινα σεισμικά κύματα αντί για βαρυτικά κύματα από την συγχώνευση μαύρων τρυπών!
από τον Δ. Σιμόπουλος facebook η εικόνα
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη ανακοίνωση ανίχνευσης βαρυτικού κύματος από τους ανιχνευτές του πειράματος LΙGO έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 (GW150914). Toν Οκτώβριο του 2015 το LIGO είχε καταγράψει κι άλλο γεγονός που αντιστοιχούσε σε βαρυτικό κύμα – ονομάστηκε LVT151012 – αλλά δεν ικανοποιούσε τις προδιαγραφές για επίσημη ανακοίνωση. Στις 26 Δεκεμβρίου 2015 ανακοινώθηκε η ανίχνευση κι άλλου βαρυτικού κύματος (GW151226) που υποτίθεται πως αυτή τη φορά ικανοποιούσε τις προδιαγραφές.

Με λίγα λόγια η ερευνητική ομάδα του LIGO ανακοίνωσε πως ανίχνευσε 3 φορές βαρυτικά κύματα, που προκλήθηκαν από συγχώνευση μαύρων τρυπών, μέσα στους πρώτους 4 μήνες λειτουργίας των ανιχνευτών. Όλοι νόμισαν πως ξεκίνησε μια νέα εποχή για την φυσική.
Όμως, από τότε πέρασαν 15 μήνες λειτουργίας των ανιχνευτών LIGO χωρίς καμία νέα ανακοίνωση. Αυτή η εκκωφαντική σιωπή γιγάντωσε τις υποψίες πολλών φυσικών, ότι οι αρχικές ανακοινώσεις περί ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων ήταν βεβιασμένες και λανθασμένες, όπως στην περίπτωση BICEP2 (ανίχνευση αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων από την εποχή της πληθωριστικής διαστολής του σύμπαντος) ή στην περίπτωση του πειράματος OPERA (τα νετρίνα κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός). Έτσι, οι ερευνητές του LIGO αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τα δεδομένα τους για να διαπιστώσουν ότι τελικά τα σήματα που κατέγραψαν οι ανιχνευτές αντιστοιχούσαν σε σεισμούς που είχαν καταγράψει και οι συμβατικοί σεισμογράφοι.
Σήμερα, στις 10 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση-απολογία της ερευνητικής ομάδας LIGO. To μόνο θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι οι «ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων» δίνουν ακριβέστερες μετρήσεις σε σχέση με τους υπάρχοντες σεισμογράφους. Και γιαυτό θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως υπερ-ευαίσθητοι σεισμογράφοι ακριβείας σε άμεση συνεργασία τα γεωδυναμικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση την ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας LIGO ΕΔΩ.

πηγή: arXiv.org
physicsgg.me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...