Το Standard Model έγινε 50 χρόνων


Πριν από 50 χρόνια ο Steven Weinberg δημοσίευσε στο περιοδικό Physical Review Letters» ένα άρθρο μόλις τριών σελίδων με τίτλο «A Model of Leptons».

Το περιεχόμενο του άρθρου ήταν επαναστατικό για τον χώρο της φυσικής: ανέπτυσσε τον πυρήνα της θεωρίας που σήμερα περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις και την συμπεριφορά των στοιχειωδών σωματιδίων και ονομάζεται Καθιερωμένο Πρότυπο. Ο Weinberg βραβεύθηκε για την έρευνά του με το Νόμπελ Φυσικής το 1979. Επιπλέον, άλλοι 54 φυσικοί βραβεύθηκαν με Νόμπελ για την έρευνά τους σχετικά με το Καθιερωμένο Πρότυπο των Στοιχειωδών σωματιδίων.
Πριν από τρεις μήνες (1-4 Ιουνίου 2018) κορυφαίοι φυσικοί των στοιχειωδών σωματιδίων από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν σε ένα ειδικό συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια του Καθιερωμένου Προτύπου (The Standard Model at 50).
Το συμπόσιο έκλεισε με την ομιλία του Steven Weinberg με τίτλο «The Conceptual Basis of the Standard Model»:
Το παρόν έδωσε και ο Σάββας Δημόπουλος μιλώντας για το αγαπημένο του θέμα: «Searching for New Physics without Colliders»:


Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες των κορυφαίων φυσικών που συμμετείχαν στο συνέδριο ΕΔΩ: https://www.youtube.com/playlist?list=PLBELrG1nZ2U6H3I1il4NhNVNcdUVUE5Ye

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις