Πειράματα ανίχνευσης σκοτεινής ύλης: COSINE-100 εναντίον DAMA


Το πείραμα DAMA εδώ και χρόνια (από το 1995) προσπαθεί να ανιχνεύσει σωματίδια σκοτεινής κάτω από το βουνό Gran Sasso της Ιταλίας. Πρόκειται για το μοναδικό πείραμα ανίχνευσης σκοτεινής ύλης του οποίου οι ερευνητές ισχυρίστηκαν πως εντόπισαν κάποιο σήμα που ίσως να σχετίζεται με την σκοτεινή ύλη.
Ο ανιχνευτής DAMA έδειχνε μια περιοδική αυξομείωση των ανιχνευόμενων σωματιδίων (πιθανώς) σκοτεινής ύλης στην διάρκεια κάθε έτους. Κάτι που θα μπορούσε εξηγηθεί με την αλλαγή που περιμένουν οι φυσικοί εξαιτίας της κίνησης του πλανήτη μας γύρω από τον Ήλιο και της κίνησης του Ήλιου γύρω από το γαλαξιακό κέντρο. Και σύμφωνα με την πειραματική ομάδα DAMA οι μετρήσεις τους δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με τις αλληλεπιδράσεις των γνωστών σωματιδίων.
Για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων του DAMA, στήθηκε ένα δεύτερο πείραμα, το COSINE-100 στην Νότιο Κορέα. Το πείραμα άρχισε να λειτουργεί από το 2016 και χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική με το DAMA (ανιχνευτές ιωδιούχου νατρίου).
Σύμφωνα με την δημοσίευση που έγινε από το περιοδικό Nature στα δεδομένα των πρώτων 60 ημερών δεν εμφανίζεται κάτι αξιοσημείωτο, παρά μόνο γεγονότα υποβάθρου. Ίσως οι 60 μέρες να μην επαρκούν για να αναδειχθεί η ετήσια διαφοροποίηση, οπότε ας αναβάλουμε για λίγο την οριστική καταδίκη του ανιχνευτή DAMA.

Διαβάστε περισσότερα: phys.orgwww.nature.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις