Μετέωρο έκανε τη νύχτα μέρα στον ουρανό της Ελλάδας


Το λαμπρό φαινόμενο που παρατηρήθηκε στον ανατολικό ουρανό χτες βράδυ, 18/8/2020, κατά τις 21:30 ήταν μετέωρο το οποίο εισερχόμενο στην ανώτερη ατμόσφαιρα με τεράστια ταχύτητα (μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα) "κάηκε" λόγω τριβής και ολοκλήρωσε την σύντομη ζωή του εντός της Γήινης ατμόσφαιρας με μια φαντασμαγορική έκλαμψη. Ενίοτε και ανάλογα με το μέγεθος, την ταχύτητα και το είδος του μετεώρου η πτώση του συνοδεύεται με έκρηξη και κρότο, όπως στην περίπτωση του μετεώρου που παρατηρήθηκε στο Chelyabinsk της Ρωσίας τον Φλεβάρη του 2013. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η έκρηξη στο Chelyabinsk, που έγινε σε υψόμετρο περίπου 30 χιλιομέτρων, απελευθέρωσε ενέργεια αντίστοιχη με έκρηξη 500 κιλοτόνων ΤΝΤ.
Δανειζόμαστε ένα βιντεάκι από τον κ.Παναγιώτη Τσούρα και τον κ. Αλέξη Φιλιππόπουλο, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την επιτυχή λήψη του φαινομένου.Σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αργά το βράδυ της Τρίτης όσοι είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στον ουρανό.
Η πτώση μετεώρου φώτισε τον ουρανό της Ελλάδας για κλάσματα του δευτερολέπτου.
Αρκετά άτομα από διάφορες περιοχές της χώρας ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είδαν το φαινόμενο.
Κάμερα του kopaida.gr στη Λειβαδιά κατέγραψε την εντυπωσιακή πτώση του μετεώρου.

Πηγή: thestival.gr Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνων φβ

του Ι. Μπαζιώτη



Περί μετεώρων.

Χθες το βράδυ είχαμε ένα εντυπωσιακό γεγονός. Ένα μετέωρο εθεάθη στον ουρανό της Ελλάδος.
Τι καθιστά όμως ένα μετέωρο, το λεγόμενο fireball?? Τα τελευταία είναι μετέωρα, αλλά πολύ φωτεινότερα από τα συνηθισμένα. Η Γη, δέχεται περί τους 100 τόνους υλικού σε καθημερινή βάση. Η πλειονότητα είναι υλικό μικροσκοπικού μεγέθους (μικρότερο από ένα χιλιοστό). Σε αυτές τις διαστάσεις μπορεί να αποτελεί μικρομετεωρίτη ή απλά κοσμική σκόνη. Το μεγαλύτερο μέγεθος συνοδεύεται με τη παραγωγή φωτός εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας εισόδου στην ατμόσφαιρα, κι αλληλεπίδρασης με αυτή.
Τα μεγάλου μεγέθους μετέωρα καλούνται fireballs και παράγουν δυνατό φως.
Η εκτίμηση της φωτεινότητας είναι κάτι σχετικό και υποκειμενικό. Ωστόσο, τα περισσότερα fireballs έχουν φωτεινότητα που κυμαίνεται μεταξύ -5 και -10. Να αναφέρω πως -5 έχει ο πλανήτης Αφροδίτη στο μέγιστο της φωτεινότητάς της. Αν ένα fireball έχει μέγεθος όσο η μισή (μέγεθος -9) ή ολόκληρη (μέγεθος -13) Σελήνη τότε ναι, είναι ΠΟΛΥ εύκολο να διαπιστωθεί (αλλά είναι ταυτόχρονα υπερβολικά σπάνιο φαινόμενο).


Μόνο τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ fireballs έχουν τη δυνατότητα να διασωθούν (χωρίς να καταστραφούν ολοκληρωτικά κατά το πέρασμά τους από την ατμόσφαιρα) μέχρι να αγγίξουν την επιφάνεια της Γης. Σημαντικό σημείο για το χαρακτηρισμό ενός μετεώρου ως fireball είναι ο προσδιορισμός της φωτεινότητάς του, η οποία συγκρίνεται με την αντίστοιχη γνωστών σωμάτων. Αν είναι, στο νυχτερινό, το μετέωρο φωτεινότητα αντίστοιχης του ήλιου ή της σελήνης, τότε αποτελεί fireball. Επίσης ο χρόνος "ταξιδιού" του θα πρέπει να είναι από λίγα έως το πολύ 10 δευτερόλεπτα (υπερβολικό σενάριο). Άξιο αναφοράς είναι ότι τα πολύ φωτεινά fireball συνοδεύονται μετά από περίπου ένα λεπτό (+/-) από δυνατό ήχο (ο ήχος ταξιδεύει βραδύτερα από το φως), αλλά υπάρχουν και fireball με ΣΥΓΧΡΟΝΟ ήχο (ήχοι που ταξιδεύουν μέσω χαμηλής συχνότητας κυμάτων, και δημιουργούνται στο ανώτερο τμήμα της τροχιάς)!

Τέλος, αν κάποιος δει ένα fireball, είναι πιθανός ο κατακερματισμός του. Αυτό σημαίνει, ότι καθώς κινείται στη τροχιά του, θα δούμε τουλάχιστον 3 σημεία, σαν να σπάει το σώμα και να συνεχίζει στην ίδια περίπου τροχιά.

Στο πλαίσιο, θα ήθελα να πάρετε το χρόνο σας, να μελετήσετε όσα έγραψα.

Σημαντικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site
https://fireball.amsmeteors.org/memb…/imo_view/browse_events.
Στο πρώτο μπορείτε να δείτε τις καταγραφές των fireball ανά τον κόσμο (πρέπει να υπάρχουν αρκετές αναφορές στο πίνακα για κάποιο γεγονός για να πούμε ότι κάτι που έχει γίνει είναι σημαντικό).
Θα διαπιστώσετε, ότι η τελευταία -χρονικά- αναφορά με 10 παρατηρήσεις έγινε στη Γαλλία στις 12-08-2020 (Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d'Azur).

https://fireball.amsmeteors.org/members/imo/report_intro/
Σε αυτό το link μπορεί κάποιος να καταγράψει ένα γεγονός πτώσης fireball.
Για οποιαδήποτε πληροφορία έχετε σχετικά με το χθεσινό γεγονός παρακαλώ μοιραστείτε τη μαζί μου.

https://www.in.gr/…/entyposiako-vinteo-meteoro-ekane-ti-ny…/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις