Είναι πράγματι επικίνδυνος ο αστεροειδής που θα πλησιάσει την Γη;

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
του Διονύση Σιμόπουλου επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Επειδή αρκετά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα και κυρίως επειδή μερικοί φίλοι ανησυχήσαν  αδίκως επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι οι όποιοι τίτλοι για την σύγκρουση της Γης με αστεροειδή δεν παρουσιάζουν καμιά απολύτως ανησυχία! Είναι γεγονός ότι στις 2 Νοεμβρίου ένας μικρός αστεροειδής με διάμετρο 2 περίπου μέτρων (2018 VΡ1) πρόκειται όντως να μας προσπεράσει σε απόσταση μέχρι και 10 φορές πιο μακριά από την απόσταση της Σελήνης αν και υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα (0,41%) να εισχωρήσει στην ατμόσφαιρα της Γης μας. 
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου ανησυχητικό γιατί απλούστατα αντικείμενα με παρόμοιο μέγεθος χτυπάνε τη Γη μας μια φορά κάθε 3,5 μήνες, ενώ κάθε μέρα 25 εκατομμύρια μικρότερα διαστημικά υλικά συνολικής μάζας 15.000 τόνων εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα χωρίς να μας ενοχλήσουν στο παραμικρό. Αυτού του είδους τα μεγάλα αντικείμενα εκρήγνυνται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας οπότε μετατρέπονται σε αυτό που αποκαλούμε “βολίδες”, παρόμοια μ’ αυτή που εμφανίστηκε προ ημερών στον ουρανό της χώρας μας, παρουσιάζοντας μεν ένα υπέροχο θέαμα, αλλά πέραν αυτού ουδέν. Απλούστατα γιατί το αντικείμενο αυτό ακόμη κι αν συγκρουστεί με τη γήινη ατμόσφαιρα δεν πρόκειται να φτάσει στην επιφάνεια γιατί θα διαλυθεί σε ύψος 30-50 περίπου χιλιομέτρων. Σε σύγκριση η “υπερβολίδα” που εξερράγη πάνω από την πόλη Chelyabinsk της Σιβηρίας στις 15 Φεβρουαρίου 2013 ήταν 10 φορές μεγαλύτερη!


Θεωρώ πάντως ότι αυτό που θα συμβεί την επομένη (3 Νοεμβρίου) είναι πολύ πιο σημαντικό για τον πλανήτη μας παρά η έλευση του 2018 VΡ1. Εννοώ φυσικά τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Πηγή; Δ. Σιμόπουλος facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις