ΙAEA : Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας από το Τσερνόμπιλ




Σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές η ηλεκτροδότηση του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί πλήρως εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών. Έτσι τα πυρηνικά κατάλοιπα δεν μπορούν να ψυχθούν μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αυξηθούν επικίνδυνα τα επίπεδα ραδιενέργειας.



Όμως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙAEA) που ενημερώθηκε για το γεγονός, υποστηρίζει ότι δεν βλέπει η διακοπή του ρεύματος να έχει κρίσιμο αντίκτυπο στην ασφάλεια:



Σύμφωνα με τον IAEA το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης και ο όγκος του νερού ψύξης στο Τσερνόμπιλ επαρκούν για την αποτελεσματική ψύξη χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Παρότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ουκρανία είναι προς το παρόν φυσιολογικά, δεν σημαίνει ότι o Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν ανησυχεί για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Διαβάστε την τελευταία σχετική ανακοίνωση




  ΕΔΩ: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/update-15-iaea-director-general-statement-on-situation-in-ukraine
physicsgg.me

και συμπληρώνω την ανάρτηση του φυσικού- μηχανικού ΕΜΠ Δ. Δημόπουλου

Ορισμένα ΜΜΕ έχουν ξεπεράσει κάθε όριο παραπληροφόρησης για το Τσερνόμπιλ. Εξηγεί η καθηγήτρια ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος γιατί στο Τσερνόμπιλ φυλάσσονται μόνο εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα 20ετίας και τέλος πάντων οι ντιζελομηχανές που αντλούν το νερό ψύξης έχουν πετρέλαιο για 48 ώρες ακόμα, μέχρι να τις ξαναγεμίσουν ή να επαναφέρουν το ρεύμα και η λεζάντα που πέφτει αμέσως είναι αυτή:
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο που λέει "245N ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΘ SOSTIA ΓΙΑ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ: ΣΕ 48 ΩΡΕΣ TA ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΘΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΘΟΥΝ"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις