Μια βόλτα στον πλανήτη Άρη



Η περιοχή «Bright Angel» (με ανοιχτόχρωμους τόνους στο βάθος στα δεξιά).
Το διαστημικό όχημα της NASA Perseverance Mars έφτασε σε μια περιοχή που ονομάζεται Bright Angel (Φωτεινός Άγγελος). Στην περιοχή αυτή οι επιστήμονες πιστεύουν πως στο μακρινό παρελθόν έρεε ένας αρχαίος ποταμός.
 
Φωτογραφία του Bright Angel που λήφθηκε στις 6 Ιουνίου 2024.
Περιοχή με βράχους στο δρόμο προς το Bright Angel. Η φωτογραφία λήφθηκε στις 10 Ιουνίου 2024 (Sol 1175)
Φωτογραφία από την κάμερα HiRISE του Mars Reconnaissance Orbiter που δείχνει το κανάλι του ποταμού Neretva Vallis και την διαδρομή του ρόβερ Perseverance. Το ρόβερ άφησε πίσω του το Mount Washburn και έφτασε στο Bright Angel.

Για να φτάσει το ρόβερ στον Φωτεινό Άγγελο, πέρασε με δυσκολία από μια πλαγιά με πολλές πέτρες και βράχους κατά μήκος του καναλιού του ποταμού Neretva Vallis, ο οποίος πριν από δισεκατομμύρια χρόνια μετέφερε μεγάλη ποσότητα νερού προς στον κρατήρα Jezero.
Ο συνδυασμός 18 φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από το διαστημικό όχημα Perseverance της NASA στις 27 Μαΐου μας δείχνει μια πλαγιά με βράχους στo «Mount Washburn» (που πήρε το όνομά του από ένα βουνό στο Wyoming). Παρατηρήστε στο κέντρο της εικόνας (δείτε την επόμενη εικόνα) ένα βράχο με ανοιχτόχρωμο χρώμα που διαφέρει από τους άλλους. Η επιστημονική ομάδα του Perseverance ονόμασε αυτόν τον βράχο «Atoko Point». Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Αλλά ανάμεσα σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς βράχους, υπάρχει και ένας που ξεχωρίζει. Τον ονόμασαν «Atoko Point» γιατί μοιάζει με την γεωλογική δομή που υπάρχει στο ομώνυμο σημείο στο Γκραν Κάνυον σε υψόμετρο 2.555 μέτρων.


Περίπου 45 εκατοστά πλάτος και 35 εκατοστά ύψος αυτός ο ανοιχτόχρωμος βράχος ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους σκουρόχρωμους. Η ανάλυση από τα όργανα SuperCam και Mastcam-Z του Perseverance δείχνουν ότι ο βράχος συνίσταται από τα ορυκτά πυροξένιο και άστριο. Το πέτρωμα Atoko Point είναι το πρώτο στο είδος του που εντοπίστηκε στον Άρη, και μάλλον δεν θα είναι και το τελευταίο.

πηγή: https://www.universetoday.com/167453/perseverance-found-some-strange-rocks-what-will-they-tell-us/https://www.space.com/perseverance-dunes-bright-angel-nasa-mars-rovershttps://www.jpl.nasa.gov/news/nasas-perseverance-fords-an-ancient-river-to-reach-science-target

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις