Η καθημερινή πορεία του Ήλιου επί ένα εξάμηνο σε μια φωτογραφία

Η πορεία του Ηλιου στον ουρανό από την 21η Ιουνίου ως τις 22 Δεκεμβρίου του 2011 σε μια φωτογραφία Credit Greg Parker
Μπορεί κάποιος να «συλλάβει» την πορεία που ακολούθησε ο Ηλιος μέρα με τη μέρα στον ουρανό επί έξι μήνες μέσα σε μια φωτογραφία; Ναι, αυτό είναι δυνατόν και μάλιστα δεν απαιτεί ειδικούς φακούς και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Η τεχνική λέγεται «pinhole», είναι γνωστή εδώ και αιώνες και προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες με πραγματικά πρωτόλεια μέσα.

Απόδειξη η παραπάνω φωτογραφία: οι φωτεινές γραμμές απεικονίζουν την καθημερινή κίνηση του άστρου μας από τον περασμένο Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο. Το κάθε άλλο παρά «στιγμιότυπο» απαθανατίστηκε από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο με φωτογραφική μηχανή… ένα κουτί από τσάι.
Τα υλικά για το πείραμα είναι πολύ απλά, μόνο το φιλμ έχει κόστος

Με ένα τενεκεδένιο κουτί

Ο Γκρεγκ Πάρκερ, συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, έφτιαξε μια κάμερα pinhole (φωτογραφική μηχανή χωρίς φακό) τρυπώντας ένα τενεκεδένιο κουτί από τσάι. Εστρεψε τη συσκευή του προς τον ουρανό στις 21 Ιουνίου του 2011 – τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου – και την «έκλεισε» στις 22 Δεκεμβρίου – τη μεγαλύτερη νύχτα.
Η κίνηση του Ηλιου σε όλο αυτό το διάστημα καταγράφηκε επαναλαμβανόμενα ημέρα με την ημέρα επειδή η κάμερα pinhole δεν χρησιμοποιεί φιλμ αλλά φωτοευαίσθητο χαρτί. Η πρώτη φωτεινή γραμμή στο επάνω μέρος της φωτογραφίας δείχνει τη διαδρομή που διέγραψε ο Ηλιος στο Θερινό Ηλιοστάσιο, την 21η Ιουνίου, και η τελευταία, στο κάτω μέρος, την πορεία του στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο, στις 22 Δεκεμβρίου.
Some examples of photographs taken using a pinhole camera.

Οι κάμερες pinhole χρησιμοποιούνται συχνά για την καταγραφή της κίνησης του Ηλιου σε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα – οι φωτογραφίες του είδους ονομάζονται «solargraphs». Σε πιο high tech εκδοχή οι αστροφυσικοί του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) είχαν χρησιμοποιήσει το 2010 την τεχνική αυτή με το διαστημικό τηλεσκόπιο AREX στη Χιλή για να τραβήξουν πολύ εντυπωσιακές «ηλιακές» φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε εδώ.
Το είδωλο που σχηματίζεται είναι αναστραμμένο

Πηγή: Το Βήμα Wikipedia
 http://www.eso.org/public/images/potw1039a/

Αν θέλετε να δείτε ένα σχετικό πείραμα, την Camera Obscura, κάντε κλικ εδώ
Camera Obscura η πρώτη φωτογραφική μηχανή

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις